Wikileaks: Våra fiender gav Expressen dokumenten

2011-04-27 08:44  

Expressen blåste Aftonbladet på scoopet om Mehdi Ghezali-dokumenten. Enligt Wikileaks har någon läckt dem för att förstöra Aftonbladets granskning.

I går flaggade aftonbladet.se för att de skulle publicera hemliga dokument om Mehdi Ghezali i dagens papperstidning.

Aftonbladet ska ha fått dokumenten, som bland annat visar att det inte låg några allvarligare brottsmisstankar bakom fängslandet av svensken, via sitt samarbete med Wikileaks.

Men på tisdagseftermiddagen dök dokumenten upp på expressen.se  – och Aftonbladet blåstes på ett jättescoop.

”USA-dokumenten om Mehdi Ghezali på Expressen.se - utan dealande med Julian Assange & Wikileaks”, twittrade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på tisdagskvällen.

Enligt Wikileaks har den omdiskuterade sajtens ”fiender” läckt dokumenten om Ghezali till Expressen, en tidning som man anser vara negativt inställd till Wikileaks. Målet med läckan skulle vara ett försök att fälla krokben för Aftonbladets granskning.

”Nasty business: WikiLeaks enemies give Gitmo files to right wing Swedish tabloid Expression (sic) to scupper Aftonbladet's investigation”, skriver Wikielaks på Twitter.

Expressen var den tidning som avslöjade att Wikileaks grundare Julian Assange misstänktes för våldtäkt – något som fick Wikileaks att anklaga ”högertidningen” för att vara en pjäs i en smutskastningskampanj mot Julian Assange.

– Det är väl rätt uppenbart att de tidningar som kommit att ha ett mer kritiskt förhållningssätt till Wikileaks, som Guardian och New York Times, inte längre får något material från Julian Assange. Men precis som Guardian och Times har också Expressen publicerat hemliga dokument ändå, och det framgick av våra artiklar att vi har gjort det utan att deala med Wikileaks eller Julian Assange, säger Thomas Mattsson.

Han fortsätter:

– Hur vi fått tillgång till materialet eller vilket övrigt publiceringsunderlag som Expressen haft vill jag förstås inte redovisa, men det är uppmuntrande att vi fortsätter att ha egna nyheter som ger genomslag.

Aftonbladet har sedan tidigare ett samarbete med Wikileaks – och tidningens artiklar i dag har en betydligt mer kritisk ton mot USA än Expressens.

Mehdi Ghezali satt fängslad i det amerikanska fånglägret på Guantanamo Bay i två och ett halvt år.

Martin Schori

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt