Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Wallraff är egentligen bara ett finare ord för att ljuga"

Publicerad: 21 Oktober 2013, 08:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:30

I sin bok "Mannen som slutade ljuga" har journalisten Dan Josefsson wallraffat den rättspsykiatriska kliniken Säter. En klinik han beskyller vara skyldiga till rättsskandalen kring Sture Bergwall.


Journalisten, mediekritikern och Guldspadevinnaren Dan Josefsson har sedan våren 2012 kartlagt den innersta kretsen på Säters sjukhus, i jakt på sanningen bakom rättsskandalen Thomas Quick. En rättskandal som enligt Dan Josefsson springer ur en betydligt större vårdskandal.

I sin bok ”Mannen som slutade ljuga”, beskriver Dan Josefsson vården innanför Säters väggar som en sektliknande verksamhet där spindeln i nätet var den nu avlidne psykoanalytikern Margit Norel.

Under hennes vingar formades, enligt boken, de ansvariga läkarnas personliga åsikter om Sture Bergwalls skuld. Åsikter som sedan presenterades som vetenskaplig fakta i expertutlåtanden vid rättegångarna.

Själv beskriver Dan Josefsson sin bok som sitt viktigaste verk, och menar att han aldrig kommer skriva något bättre.

– Många försökte peka på Sture Bergwalls oskuld under 90-talet, men ingen kunde bevisa det och deras försök föll alltid platt. Det Hannes Råstam gjorde var att sy ihop detta på ett väldigt gynnsamt sätt. Men fortfarande vet ingen hur det kunde gå till, vad som drev människorna på Säter.

Genom att wallraffa sig in till nyckelpersoner inom Säter, lyckades Dan Josefsson kasta ljus över Margit Norell och hennes, vad han kallar lärljungars, isolerade uppfattning om vad som var sant och vetenskapligt. Med det påhittade syftet att skriva en hyllningsskildring över Margit Norell och hennes arbete, fick han flera inflytelserika läkare att öppna sig.

– Flera av dem kallar sig själva för hennes barn, säger Dan Josefsson.

Enligt Dan Josefsson var den omdiskuterade metoden wallraffning motiverad.

– Säter är slutet som en mussla. Flera kollegor har länge försökt få svar på frågorna kring vårdprocessen kring Bergwall, men ingen har lyckats. Då krävs det oortodoxa metoder, säger Dan Josefsson och fortsätter:

– Wallraff är egentligen bara ett finare ord för att ljuga, och det man får fram måste stå i proportion till den lögnen.

"Mannen som slutade ljuga" ges ut av Lind & Co och är också nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

Gustav Thunander

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.