Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Wallenberg bakom kritiserad debattartikel om Saudiavtalet

Publicerad: 9 mars 2015, 07:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:10

Investors ordförande ligger bakom den kritiserade debattartikeln om Saudiavtalet.


I fredags publicerade Dagens Nyheter en debattartikel som argumenterade för att Sverige inte ska bryta sina ingångna avtal och därför inte heller det kontroversiella vapenavtalet med Saudiarabien.

Ingen av de 31 topp-direktörerna som står som undertecknade har velat kommentera utspelet. Men Sveriges Radios Ekot avslöjar att det är Jacob Wallenberg, Investors styrelseordförande, som ligger bakom artikeln.

Bland direktörerna finns bland annat Stefan Persson, H&M:s styrelseordförande, Anders Nyrén, vd på Industrivärden och Cristina Stenbeck, ordförande för Kinnevik.

Det är efter att ha kommit över ett hemligt mejl som Ekot avslöjat att det är Jacob Wallenberg tillsammans med Ericssons ordförande Leif Johansson som ligger bakom debattartikeln. Jacob Wallenberg och Leif Johansson har också undertecknat artikeln.

Mailet gick ut till ett 40-tal näringslivs-toppar och ämnesraden löd "Debattartikel ­– URGENT":

" Hej!

Vi skriver i ett angeläget ärende och önskar din medverkan. Som du säkert har noterat pågår en intensiv debatt om det sk Saudiavtalet. Vi ser nu behovet av att näringslivet gör en kraftfull markering kring vikten av att Sverige respekterar ingångna avtal. Bifogade utkast till artikel förklarar hur vi resonerar.

Vi skulle varmt uppskatta om Du medverkar som undertecknare till artikeln. Vår tanke är att denna artikel publiceras redan denna vecka, förhoppningsvis i Dagens Nyheter. Därför behöver vi din respons redan under dagen. Vi beklagar de pressade tidsramarna, men frågan har de senaste dygnen blivit tämligen akut.

Varma hälsningar Jacob Wallenberg Leif Johansson".

Ekot har inte lyckats nå Jacob Wallenberg för en intervju.

Dagens Media har försökt nå Jacob Wallenberg, men utan framgång.

LÄS ÄVEN:

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.