Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

VLT klandras för utpekande i konflikt i skola

Publicerad: 26 maj 2020, 15:01

VLT klandras för att ha lagt skulden på en flicka för en konflikt med en jämnårig skolkamrat. Dessutom har tidningen inte tagit hänsyn till hennes låga ålder, konstaterar Mediernas Etiknämnd.


Ämnen i artikeln:

VLT

Det var i en publicering i maj förra året som Västmanlands Läns Tidning (VLT) beskrev en infekterad konflikt mellan två elever i en viss ålder som båda gick på en namngiven skola.

Redan i artikelns ingress pekas den ena parten, en ung flicka, ut för att vara den som har utsatt den andra parten, en jämnårig pojke.

I texten intervjuas också pojkens mamma som bekräftar bilden av att det är flickans upprepade kränkningar som är orsak till den långdragna konflikten.

Publiceringen anmäldes av flickans mamma till Medieombudsmannen.

I ett svar till PO (Sedan årsskiftet Medieombudsmannen, reds. anm.) skriver tidningens ansvarige utgivare att tidningen talat med ett flertal personer inför publiceringen som alla gav en samstämmig bild.

PO framhåller dock i sin bedömning att barn är en särskilt skyddsvärd grupp. Mot bakgrund av det har PO dels synpunkter på att flickan och hennes föräldrar inte fått möjlighet att berätta sin version, vilken strider mot pojkens. Dels på det faktum att tidningen inte tagit hänsyn till flickans låga ålder. Publiceringsskadan är därför att betrakta som oförsvarlig, menar PO.

Mediernas Etiknämnd delar PO:s bedömning och klandrar VLT.

 

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

VLT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev