Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Viralsuccé om sjunkande högerextremister var falsk – publicerades av flera stora medier

Publicerad: 7 April 2014, 08:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:41

Har du också skrattat åt högerextremisterna som skulle ta sig över Medelhavet med en gummibåt och sjönk? Då är du inte ensam. Problemet är bara att nyheten är falsk.


Ämnen i artikeln:

Nyheter24Metro

Det är en av helgens stora snackisar. Storyn om hur sju högerextremister från det italienska partiet Lega Nord skulle genomföra en pr-kupp genom att ta sig från Italien till Malta med en gummibåt.

Detta med syftet att visa hur enkelt det är för asylsökande att ta sig från den afrikanska kontitenten till Europa.

Aktionen fick dock ett snöpligt slut när gummibåtens motor fattade eld. Aktivisterna hade lyckats släcka elden då en av besättningsmedlemmarna av misstag firade av en nödraket åt fel håll och sänkte båten.

Många har skrattat åt den farsartade pr-kuppen och nyheten om den har bland annat publicerats av Expressen, Nyheter24, Aftonbladet och Metro. "Nyheten" plockades även upp i P3 Morgonpasset.

Problemet är bara att nyheten inte är sann. I själva verket är högerextremisternas misslyckade pr-kupp bara ett inlägg på den satiriska bloggen La Gazetta Del Nord – publicerat den 20 mars.

Under måndagsmorgonen har såväl Nyheter24 som Metro, som nyligen lanserade sin satsning Viralgranskaren, som ska granska sanningshalten viralsuccéer, tvingats pudla.

Jack Werner är sociala medier-redaktör på Metro:

– Det är ett misstag som vi har gjort och det understryker vi i vår rättelse, säger han till Dagens Media.

Hur rimmar det här med er egen viralgranskning?

– Det rimmar inte med vår viralgranskning. När man som vi rider på höga hästar så blir det ju så att man måste påpeka när saker blivit fel. Och att man måste kunna ta det när del blir fel. Och jag vill verkligen inte sticka under stol med att vi kan göra fel. Genom att berätta exakt hur det gått till och genom att vara ärliga ska vi ändå kunna bibehålla ett förtroende.

Tror du att förtroendet för Metro har skadats i och med det här?

– Jag vet inte. Jag tror att varje enskild miss gör att journalistiken tar skada och det är min grundläggande idé. Varje gång vi slarvat tar branschen och journalistiken skada och jag hatar att vara ett skäl till att vår bransch tar skada.

Vad ska ni göra för att undvika liknande händelser i framtiden?

– Vi har bra och enkla medel att använda oss av för det och vi ska bli mycket mer noggranna. Även när det är få som jobbar och på helger och så, så ska rutinerna följas. Det jobbet jag kan göra är att påverka min egen avdelning. Jag är verkligen ångerfull.

Även Nyheter24 har som sagt bett om ursäkt.

– Det är sådant som händer ibland men jag tycker att vi är bra, transparenta och snabba på att ändra oss om vi har gjort fel, säger tidningens chefredaktör Henrik Eriksson till Dagens Media och tillägger:

– Vi var ju inte de enda som gick på nyheten heller. Jag tycker att det är lite roligt att Metro som har sin Viralgranskare gick på den. De kanske borde använda den lite oftare.

Camilla Norström är biträdande redaktionschef på Aftonbladet, som nu har plockat bort sin artikel.

– Det är förstås tråkigt att vi gjorde detta misstag, och vi ber läsarna om ursäkt. Jag håller på att ta reda på detaljerna om hur det blev så, och ambitionen är såklart att vi ska upptäcka och stoppa falska nyheter, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Men alldeles snart har vi en egen artikel om att nyheten var fejk.

Men det har inte framgått för alla att nyheten är fejk. Så sent som för bara en timme sedan fortsatte flera personer att kommentera nyheten i de sociala medierna.

Dante Thomsen

Andrea Svanberg

Ämnen i artikeln:

Nyheter24Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.