Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Viralgranskaren drar tillbaka artikel om firande muslimer

Publicerad: 14 januari 2015, 06:48
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:07

Viralgranskaren falskstämplade en Facebook-status om muslimer som firade terrordådet i Paris med tårta. Nu backar sajten.


DT

Dante Thomsen


Det hela började med en Facebook-status där en privatperson beskrev hur hen sett "islamska missionärer" dela ut tårta och godis i Nordstan i centrala Göteborg i lördags.

Anledningen till kalaset, ska enligt privatpersonen, ha varit ett firande av det blodiga terrorattentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo i förra veckan.

Statusen fick stor spridning och plockades också upp av högerextrema sajter som Avpixlat och Exponerat.

Men den granskades också av Metros Viralgranskaren som kom fram till att berättelsen var falsk.

Detta byggde på en intervju med en C-politiker som enligt sajten var med och anordnade den aktuella manifestationen.

Men nu tvingas Viralgranskaren alltså dra tillbaka sin artikel, som hade rubriken " Nej, muslimer firade inte terrordådet med tårtutdelning i Göteborgs centrum".

Anledningen är att Viralgranskaren, senare under kvällen, nåtts av uppgifter som tyder på att de kan ha tagit fel på personer.

" Vi är inte längre helt säkra på att de vi pratat med faktiskt är gruppen muslimer i fråga, och kan därför inte längre med gott samvete ha artikeln – och falskstämplingen – publicerad. Den har dragits tillbaka, och vi kommer under morgondagen sätta ihop alla uppgifter vi har, gå igenom dem igen, och se var vi i det läget står".

På Facebook får Viralgranskaren såväl ris som ros.

" Lätt att ha bråttom och inte så svårt att tumma på sanningen i sin iver att vara politiskt korrekta?", skriver en person.

" Snyggt. en bra publicist är inte rädd för att belysa sig själva!", skriver en annan.

Jack Werner är en av de tre journalister som jobbar på Viralgranskaren.

– Efter att vi publicerat i går framkom uppgifter som gjorde gällande att vår falskstämpling var förhastad. Viralgranskarens varumärke och enda valuta är trovärdigheten, och det är jätteviktigt att vi tydligt och ärligt för läsaren reder ut och förklarar hur vi jobbat, såväl med lyckade som med mindre lyckade publiceringar, säger han till Dagens Media.

Kommer det upp en ny, eventuellt rättad version, under dagen?

– I dag kommer vi se över alla uppgifter vi har och ta ett nytt beslut kring publicering.

Hur ska ni göra för att undvika att det här händer igen?

– Svårt att säga tills vi lagt alla uppgifter på bordet och sett vad som faktiskt har gått fel.

Förra året vann Viralgranskaren Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare. För två veckor sedan utsågs den också till Årets folkbildare av Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF).

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev