Vinsttapp för HD-Sydsvenskan – men bolaget ser stark digital tillväxt

2017-02-17 11:01  
Minskning av vinsten för HD-Sydsvenskan. Samtidigt ser bolaget ökat tillväxt digitalt. Foto: HD-Sydsvenskan

Fortsatt lönsamhet och stark digital tillväxt. Så summerar HD-Sydsvenskan sitt resultat 2016. Vinsten förra året landade på 37 miljoner kronor.

Fjolårets resultat innebär ett vinsttapp jämfört med 2015, då HD-Sydsvenskan hade ett rörelseresultat på 48 miljoner kronor.

Vinsten för 2016 kommer att belastas med 29 miljoner i kostnader för omställning av organisationen, framgår det av ett pressmeddelande.

Minskade printintäkter och ökade kostnader för distribution för papperstidningarna gjorde att omsättningen landade på 893 miljoner kronor, jämfört med 980 miljoner kronor 2015.

Samtidigt ser HD-Sydsvenskan en "fortsatt bra tillväxt" i de digitala kanalerna.

– Med tanke på historiskt svåra tider i Skåne har HD-Sydsvenskans roll sällan varit viktigare, säger bolagets vd Pontus Bodelsson, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Ett gediget journalistiskt arbete parades under året med högre tempo i vårt förändringsarbete. Digitalt ökade vi både annons- och läsarintäkter eftersom vår nya tekniska plattform banade väg för en mycket stor tillväxt på sajterna.

Läsartillväxten är störst i de digitala kanalerna och bolaget uppger att Sydsvenskan.se vuxit med 85 procent och Hd.se med 48 procent sett till antal sidvisningar.

Mobilen har ökat mest och är nu den största kanalen.

Under året lanserades även flera nya produkter som Smartajobb som är en datadriven annonslösning för platsannonser. I slutet av året lanserades digitala prenumerationer för full tillgång till sajterna.

– 2017 blir ett viktigt år då våra läsare kommer att erbjudas ytterligare vässade digitala produkter. För det skånska näringslivet har vi under våren premiär på vår konferenssatsning som årligen ska erbjuda ett tiotal konferenser, säger Pontus Bodelsson.

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt