fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Vinstras för Stampen i Q1

Publicerad: 5 maj 2023, 05:53

Annonsmarknaden är fortsatt utmanande, säger Stampens vd Johan Hansson. Samtidigt ökar mediehusets kostnader.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Stampen Media

Stampen minskar rörelseresultatet med hela 59 procent under årets första kvartal. Dessutom minskar omsättningen och både annonsintäkterna och upplageintäkterna faller.

Ämnen i artikeln:

StampenJohan HanssonDagspress

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Stampen Media som helhet redovisar en omsättning på 310 miljoner kronor under årets första kvartal. Det är en minskning med 4 procent jämfört med Q1 2022. Men samtidigt faller det justerade rörelseresultatet (EBITDA) kraftigt och landar på 9 miljoner kronor – ett tapp på 59 procent. Exklusive engångseffekter på 13 miljoner kronor blir det istället röda siffror och en förlust på 5 miljoner kronor.

– Inledningen på året liknar avslutningen på förra året med en fortsatt utmanande annonsmarknad. Detta i kombination med en accelererande förflyttning från papper till digitala prenumerationer påverkar även upplageintäkterna, säger Johan Hansson, vd på Stampen Media, i ett pressmeddelande.

Mediehusen omsätter 278 miljoner kronor, vilket är en minskning på 4 procent jämfört med Q1 2022. Annonsintäkterna minskar med 12 procent till 79 miljoner kronor, medan upplageintäkterna minskar med 1 procent till 175 miljoner kronor. De digitala upplageintäkterna ökar däremot med 12 procent och landar på 47 miljoner kronor.

Det justerade rörelseresultatet (EBITDA) hamnar på 6 miljoner kronor, ett tapp på 54 procent, efter engångseffekter på 13 miljoner kronor. Exklusive engångseffekter blir det en förlust på 7 miljoner kronor.

– Våra långsiktiga satsningar på nya titlar och en GP-redaktion i Borås som startades i höstas ger en högre kostnadsbas men kompenseras till viss del av lägre tryckkostnader. Vi genomförde nedbemanningar under första kvartalet som kommer att ge besparingseffekter framåt samtidigt som vi har inlett en större översyn av vårt distributionsnätverk, säger Johan Hansson, i pressmeddelandet.

Bild 1/3  

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev