lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Viktor Orbán och Jair Bolsonaro rankas som pressfrihetens värsta fiender

Publicerad: 5 juli 2021, 06:16

Reportrar utan gränser har sammanställt en lista över pressfrihetens värsta fiender: ”Vi kan inte låta deras metoder bli vardag eller något som andra ostraffat tar efter”, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Foto: Jens Sølvberg


Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Brasiliens president Jair Bolsonaro är två personer som i år för första gången tar plats på Reportrar utan gränsers lista över pressfrihetens värsta fiender 2021.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var fem år sedan pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF) sist sammanställde en lista över pressfrihetens värsta fiender.

När det nu är dags igen består listan av både gamla och nya namn, enligt ett pressmeddelande från Reportrar utan gränser. På 2021 års lista återfinns ännu en gång Eritreas president Isaias Afwerki. Bland de totalt 37 namnen är drygt hälften nya. Till dem räknas bland annat Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Utöver det utgörs listan för första gången av två kvinnor; Carrie Lam, chefsminister i Hongkong samt Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina.

LÄS OCKSÅ: Orbán-annons i Dagens industri upprör: ”Sprider propaganda och falsk information”

Det de som hamnar på listan har gemensamt är, enligt pressfrihetsorganisationen, att de är ”stats- eller regeringschefer som med hjälp av censur, våld och utomrättsliga gripanden trampar på pressfriheten och försöker tysta journalister. Några av dem har själva journalisters blod på sina händer efter att direkt eller indirekt medverkat till att journalister mördats.”

– Några styr genom terror, irrationella och nästan paranoida lagar och regler. Andra använder genomtänkta strategier baserade på förtryck. Det är en utmaning att se till så att dessa pressfrihetsfiender får betala för sitt agerande. Vi kan inte låta deras metoder bli vardag eller något som andra ostraffat tar efter, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, i en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev