onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Viktor Barth-Kron: ”Jag vill bygga upp en bra politikbevakning”

Publicerad: 3 mars 2019, 07:00

Viktor Barth-Kron har på DN bland annat profilerat sig med projektet ”Viktors Val”, som nu läggs ned.

Foto: Press

HELGLÄSNING. Efter åtta år på nyhetskolossen Dagens Nyheter väljer Viktor Barth-Kron att testa det småskaliga. I mars börjar han sin nya tjänst på Kvartal: ”Mitt fokus fortsätter att ligga på svensk nationell politik”, säger han.

Ämnen i artikeln:

Kvartal

John Söderberg

john.soderberg@dagensmedia.se


År 2011 startade Dagens Nyheter den lokala filialen DN Sthlm. I och med Stockholmssatsningen rekryterades den då 25-årige Viktor Barth-Kron, som hunnit göra sig något av ett namn med sin politiska blogg ”The Viktor Report” hos tidningen Café. Det har dock inte bara varit politik som präglat hans år på DN. 

– Jag började faktiskt som redaktör för DN På stan, men halkade ganska snabbt, och medvetet, över på lokalpolitiken. Sedan har det undan för undan blivit mer och mer nationell politik även hos DN, säger Viktor Barth-Kron till Dagens Media. 

I veckan kom nyheten att Viktor Barth-Kron efter åtta år lämnar Dagens Nyheter för den nätbaserade tidskriften Kvartal. Under sin tid på DN har han bland annat profilerat sig med projektet ”Viktors Val”, som främst bestått av webb-tv-klipp på två-tre minuter med en ofta humoristisk tagning på dagsaktuella politiska frågor. 

– Vi hade under en längre tid brottats med en plats för mig att bevaka politik för DN. Inför, under och efter det senaste valet provade vi konceptet med ”Viktors Val”, som ju var något som inte funnits på det sättet inom DN tidigare, säger han, och fortsätter: 

– Idén innebar ett större svängrum för mig att bevaka svensk politik, så det har varit en kul satsning att få göra det. Det var också roligt att vi med satsningen nådde fler konsumenter utanför DN:s vanliga bevakning. 

Vad kommer att hända med Viktors val nu när du slutar på DN?

– I och med att jag slutar på DN kommer ”Viktors Val” som format och namn att läggas ner. Tanken var först och främst att köra på till valet i höstas, men eftersom det funnits en publik och ett långt politiskt efterspel har vi kört vidare. Men jag tror absolut att det finns en efterfrågan på den här typen av format, så det är något som har framtiden för sig. Jag upplever att det fungerar väldigt bra i modern mediekonsumtion, säger han, och fortsätter: 

– Så just ”Viktors Val” som format läggs ned, men att jag kommer göra något liknande ganska snart igen vågar jag nog lova. 

Att skriva för en tidning med stor räckvidd beskriver Viktor Barth-Kron som speciellt.

– Det finns fortfarande en ganska stor grupp som primärt läser i papper, och jag kommer förstås sakna att skriva för den. Det är en grupp som verkligen lever med sin tidning, en krets som det har varit givande och utmanande att skriva för, säger han. 

Varför väljer du att lämna nyhetskolossen Dagens Nyheter för Kvartal? Vad är det som lockar?

– Det finns enorma fördelar med att vara på ett stort nyhetsbolag, allt från räckvidden, varumärkets tyngd och de infrastrukturer av kompetenser som finns på redaktionen. Men det finns också andra fördelar med att vara i en mindre organisation, bland annat ett större kreativt svängrum, och i det här fallet, möjligheten att bygga upp och utforma en plattform själv. En stor mediekanal kan ha väldigt fasta ramar, vilket jag tror är ett måste för att bedriva en stor tidning. Men en produkt som Kvartal kan skapa sina egna ramar från dag till dag, och det ska bli spännande att få vara delaktig i det arbetet. Det blir verkligen som att gå från en ytterlighet till en annan. 

På Kvartal kommer Viktor Barth-Kron fortsätta bevaka politik. Skillnaden blir främst att det kommer bli mer skrivet material än tidigare.

– Min tanke är att bygga upp en bra och aktuell bevakning av politiken. I första hand kommer fokuset att ligga på svensk nationell politik. Förhoppningsvis kan vi skapa något som publiken känner att den har saknat, det är det absoluta målet. 

Har du själv konsumerat Kvartal?

– Absolut, jag har läst många intressanta saker där och lyssnat framför allt på fredagsintervjuerna som Jörgen Huitfeldt gör. Kvartal är ett intressant projekt som det ska bli spännande att vara en del av och bygga vidare på. 

Vad kommer du att ta med dig från dina tidigare erfarenheter in i jobbet på Kvartal?

– Allt jag har gjort tar jag nog med mig på ett eller annat sätt. Just därför tror jag att det finns en poäng i att faktiskt byta arbetsplats ibland, det ger en bredare palett av erfarenheter, och det kan bara vara bra i jobbet. 

Vad gör du på fritiden, och vad ska du själv göra nu i helgen?

– Umgås med flickvän, vänner och familj. förstås, men annars går jag gärna på fotboll och hockey. I helgen ska jag jobba som speaker när Djurgården möter Elfsborg i Svenska cupen, men innan det blir det nog lite avskedsfest med vännerna på DN. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev