Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Vi var oerhört försiktiga"

Publicerad: 30 augusti 2011, 04:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:00

Den syriska diktaturen försöker med alla medel stänga ute utländska journalister. För dagensmedia.se berättar Aftonbladets Staffan Lindberg hur de lyckades ta sig in i landet.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Det syriska upproret har pågått sedan i våras och president Bashar Assad har, med militärens hjälp, försökt tysta oppositionens protester genom hänsynslöst förtryck.

Utländska journalister är förbjudna att besöka landet – men reportern Staffan Lindberg och fotografen Urban Andersson, båda från Aftonbladet, tog sig in genom turistvisum.

–  Det var enda sättet för oss att komma in, säger Staffan Lindberg till dagensmedia.se.

Staffan Lindberg säger att han är förvånad över att deras bakgrund inte undersöktes grundligare innan de fick sina visum. Väl inne i landet var de inte oroliga över sin egen säkerhet – men över andras.

– Det var inte så farligt för vår del. Om vi hade avslöjats så hade vi nog bara blivit förda ut ur landet. Men personer där nere kunde ju drabbas så därför var vi oerhört försiktiga. Vi skrev till exempel inte ut deras namn i anteckningsböckerna, säger han till dagensmedia.se.

Samma anteckningsböcker revs sedan sönder innan de åkte ut ur landet. De hade heller inte med sig någon dator utan bara en ipad, och de kunde inte lämna något material när de var i landet.

– Att jobba där nere var otroligt svårt och annorlunda. Urban kunde till exempel inte jobba med sin vanliga kamera. Vi kunde ju inte jobba öppet, så vi kunde inte prata med myndighetspersoner eller poliser och det var synd, säger Staffan Lindberg.

Staffan Lindberg och Urban Andersson kan inte åka in i Syrien igen förrän regimen faller. Dessutom är antalet journalister som rapporterar från landet få. De enda andra journalister som Staffan Lindberg såg var inhemska vilka rapporterade från demonstrationer för regimen. Det är också därför som han tycker att det är så viktigt att de gjorde denna resa.

– Det pågår ett stort uppror. Regimen skjuter ihjäl de som uttrycker sina åsikter. Därför är det otroligt viktigt att personerna får berätta sin version. Vi måste visa att vi inte finner oss i att de inte släpper in journalister, säger han.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News