Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

”Vi som jobbar på Metro liknar varandra”

Publicerad: 5 September 2009, 09:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:04

Metros nya försäljningschef Emma Ericstam låter sig inte avskräckas av annonskriser. "Jag ser bara möjligheter", säger hon.


Ämnen i artikeln:

Metro

Emma Ericstam hade jobbat i två år med att utveckla Metros tematidningar som ansvarig för Metro Custom Publishing, innan hon i somras tog över som försäljningschef efter Peter Paunovic, med ansvar för Metros viktigaste kunder.

– Metro passar mig som hand i handske. Jag är en så kallad intraprenör, till skillnad från entreprenör. Jag vill alltid skapa nya saker, men gärna inom ett företag snarare än att starta eget, säger Emma Ericstam.

– Jag tror att vi som jobbar på Metro är ganska lika varandra. Det krävs en viss typ av personlighet för att trivas här. Jobbet går fort och är krävande, man måste vara stresstålig och tycka om att jobba hårt.

Hon började sin karriär i reklambranschen i Göteborg, först på Forsman & Bodenfors och sedan på ANR BBDO. Efter affärsekonomistudier på IHM, och en termin i Hawaii, började Emma Ericstam som säljare på Mediaplanet och hittade sitt kall.

– Från början visste jag inte att det var försäljning som jag brann för, men jag märkte snabbt att jag gillar att göra affärer.

Vad är det du gillar?

– Spänningen i att förhandla och hitta bra lösningar för båda parter. Och att se resultatet av det. Jag har problemlösning i blodet och drivs av att utveckla och förbättra allt som jag möter, både privat och i jobbet.

Vad blir skillnaden på Metro med dig som försäljningschef?

– Jag har mitt sätt att jobba och Peter har sitt. Jag tittar mycket på hur vi kan utveckla våra samarbeten, genom att lära oss mer om kunderna. Det är viktigt att vara påläst.

– Mitt mål är att Metros säljavdelning ska bli den bästa säljorganisationen i Sverige. Jag kommer jobba med att förfina och utveckla erbjudandet till våra storkunder och sträva efter att kunderna ska bli ännu mer nöjda och lojala.

Emma Ericstam börjar som försäljningschef i en tid då tidningsbranschen befinner sig i en djup annonskris. Själv tror hon att den värsta tiden är förbi, och ser bara möjligheter.

– Den stora krisen inträffade tidigare i år, nu är känslan att det vänder. Metro drabbas dessutom inte lika hårt som många andra. När annonsörerna tvingas fokusera extra mycket på resultatet så tar Metro andelar eftersom vi har höga observationsvärden.

Metro gör en hel del samarbeten och speciallösningar tillsammans med enskilda annonsörer. Själv nämner Emma Ericstam gärna Nike-kampanjen Men vs Women från i våras.

– Samarbeten blir en allt viktigare del av försäljningsarbetet hos Metro. Vi jobbar hårt med segmentering och med att ta fram nya paketlösningar. Metro är inte längre bara en grön tidning, vi har fototävlingar, event, Club Metro, webben och så vidare. Personligen tror jag att de flesta medier måste börja jobba mer med samarbeten, det kräver kunderna.

Vad är din inställning till redaktionella samarbeten med annonsörer?

– Vi har gjort en del redaktionella samarbeten i tidningen, inom viktiga kärnfrågor som Rosa Bandet och Läkare utan gränser. Men det är viktigt att vara tydlig med vad som är nyheter och vad som är annonser. Ett av syftena med vår nya layout var att skilja ännu mer mellan redaktionellt material och annonser, vi är tydligare än många andra tidningar.

Emma Ericstam

Ålder: 28

Familj: sambo

Bor: Saltsjöbaden.

Aktuell med: Ny försäljningschef för storkunder på Metro.

Dold talang: ”Jag är jävligt duktig på tv-spel, men det blir det nog mindre tid för nu.”

Medievanor: ”Jag är allätare och försöker hänga med så mycket jag kan utöver Metro. DN, SvD, morgon-tv och sociala medier. Och mycket böcker och tidskrifter. Jag har gott om tid för medier på väg till och från jobbet.”

 

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.