Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

”Vi har agerat som nyhetsjournalister ska”

Publicerad: 9 Maj 2011, 05:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:11

Blogginlägget – där han attackerar Expressen – har spridits som en löpeld under helgen. Nu svarar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på den narkotikamisstänkte Ola Lindholms kritik.


Ämnen i artikeln:

KamratpostenExpressenSVTThomas MattssonOla Lindholm

Ola Lindholm, som åtalas misstänkt för narkotikabrott, har hittills valt att fortsätta sin mediala tystnad – han pratar inte med några medier.

Men i ett känsloladdat och långt blogginlägg gav han under helgen sin syn på den situation som narkotikamisstankarna satt honom och hans familj i.

Han är mycket kritisk mot tidningen Expressen, det medium som först avslöjade att Ola Lindholm för ett par veckor sedan tvingats lämna ett urinprov, som han menar bedrivit en skoningslös jakt på honom.

"Det är extremt nedbrytande för en person och hans familj att vara så jagad av människor som är helt ointresserade av något annat än att klättra på karriärstegar och sälja lösnummer. Med hot om ”nya uppgifter” och ”nya publiceringar” försökte Expressen skydda sig själva genom att förmå mig att tala ut. Om vadå? Är jag anklagad för pedofili? För mord?", skriver Ola Lindholm.

Thomas Mattsson säger till dagensmedia.se publicitetsskadan är försvarlig.

- En offentlig person som i tidningar och tv avslöjas som misstänkt för narkotikabrottslighet utsätts naturligtvis för publicitetsskada. Men är den försvarlig? Ja, när nyhetsförmedlingen handlar om en programledare i Barnkanalen och chefredaktör på Kamratposten, säger han.

På sociala medier, som Facebook och Twitter, har Ola Lindholms blogginlägg spridits som en löpeld under helgen. Många har uttryckt sympati för honom och uttryckt avsmak för den ”jakt” han känner sig utsatt för av Expressen och andra medier.

– Trots att Expressen, enligt Ola Lindholms egen blogg, exempelvis bara skickade ett enda mejl och endast fem SMS under hel månad så anklagas vi på Twitter för "hetsjakt" och "drev". Sån mediekritik i sociala medier är ju lite svår att ta på allvar, måste jag tillstå, säger Thomas Mattsson.

Anser du att ni tagit tillräcklig hänsyn till Ola Lindholms familj, som ju också drabbas av detta?

- Jag vill inte kommentera Ola Lindholms familj eller känslor, det vore nästan ovärdigt, men när det gäller kritiken mot våra reportrars försök att få svar från honom om kokainet så bör man påminna sig om att de har agerat precis som nyhetsjournalister ska: de har formellt, men artigt, gett honom chansen att kommentera knarktestet.

Thomas Mattsson ger även en känga till de som kritiserade Expressens första publicering.

– Flera som tidigare kritiserade Expressens avslöjande om brottsutredningen har ju nu ändrat sig, och konstaterar efter åtalet att det var en rimlig publicering. Min förhoppning är att folk i framtiden ska bli mer restriktiva med att kritisera publiceringsunderlag som de inte har inblick i.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.