Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

"Vi driver frågor om jämställdhet"

Publicerad: 7 December 2011, 11:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:47

Amelias chefredaktör Åsa Lundegård planerar att dela ut dumstrutar med viss regelbundenhet efter gårdagens premiärpris till TV4-profilen Anders S Nilsson.


Ämnen i artikeln:

Amelia

Amelias nya "pris" Dumstruten är ett led i tidningens arbete att belysa situationer och samhällsmönster där verkligheten skiljer sig åt mellan kvinnor och män. Bland annat har tidningen skrivit om löneskillnader mellan könen, kvinnors liv i andra delar av världen och om bröstcancer.

Den första Dumstruten gick till Anders S Nilsson för att han påstås ha uttalat sig nedsättande om två kvinnor i krogmiljö.

– Vi driver frågor om kvinnor och  jämställdhet på en massa olika sätt och det här är ett. Dumstruten går till Anders S Nilsson för att hans beteende är ett bland flera som visar ett mönster som ofta drabbar kvinnor som är ute på krogen, säger Åsa Lundegård, till dagensmedia.se, och fortsätter:

– Det vi framförallt gör är ju att vi vänder vi oss till våra läsare för att de, när de går hem med en inre dumstrut av skam över en kommentar de fått om hur de ser ut, att de ska känna igen sig, och räta på ryggen.

Dumstruten ska delas ut "med viss regelbundenhet" till organisationer och personer som uttrycker sig på ett förminskande sätt gentemot kvinnor.

– Vi har tänkt att den ska överlämnas personligen och att den utnämnda personen eller den som företräder organisationen då ska kunna kommentera, säger Åsa Lundegård.

Synnöve Almer


Ämnen i artikeln:

Amelia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev