Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

"Vi började se ljuset – då gav de upp"

Publicerad: 13 Juni 2011, 12:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:07

Citys medarbetare hade precis börjat hoppas på att tidningen kunde bli lönsam. För dagensmedia.se berättar fackklubbsorföranden Jessica Ritzén om beskedet – en oväntad kalldusch för hela redaktionen.


Ämnen i artikeln:

BonnierBonnier TidskrifterSpoon

Det var för två år sedan som Bonnier Tidskrifter flyttade produktionen av Stockholm City till kundtidningsbolaget Spoon Publishing.

En helt ny redaktion anställdes för att vända skutan och flera kända krönikörer rekryterades. Nu läggs tidningen istället ner och förhandlingar med facket är planerade.

Jessica Ritzén är fackklubbsordförande och hon berättar att beslutet om nedläggningen kom oväntat.

– Vi har hela tiden kämpat i motvind men nu började de flesta av oss känna en trygghet eftersom det började vända. Redaktionellt sett har vi gjort en otroligt kostnadseffektiv och slimmad produkt samtidigt som det började vända på annonsmarknaden, säger Jessica Ritzén till dagensmedia.se och fortsätter:

– Stockholm City har ju varit en blödande produkt i många år men nu började vi närma oss vinst.

Är du besviken över att Bonnier inte valde att uthärda?

– Ja det är klart. Stockholm City är en affär som gått med stora förluster och har blödit pengar. Nu när vi äntligen börjar se ljuset ger de upp. Det tycker jag är tråkigt.

Samtliga City-medarbetare är anställda av bolaget Spoon on Demand som ägs av Bonnier Tidskrifter.

– Det påverkar så klart förhandlingarna. Vi blir mer utsatta eftersom vi är ett eget bolag. Hela Stockholm City består av fem bolag, men så ser det å andra sidan ut på många tidningar. Det blir enklare att både lägga ut och lägga ned, säger hon och fortsätter:

– En tillsvidareanställning i journalistbranschen är aldrig särskilt trygg. Vi har sett det på många andra tidningar och mediehus där hundratals människor fått sparken.

Stockholm City har traditionellt sett haft uppehåll i utgivningen under sommaren. Därmed kan de tidningar som redaktionen nu arbetar med bli de sista.

– Jag tycker att det är otroligt tråkigt. Gratistidningsmarknaden verkar uppenbarligen bara hålla för en tidning. Det är ju så många mediehus som har försökt och misslyckats, säger hon och fortsätter:

– Det tråkigaste är att den här plattformen försvinner. Den journalistik vi har gjort är fullständigt unik. Vi har haft en egen röst i mainsreamjournalistiken och jag tycker att vi har lyft lokaljournalistiken till en helt ny höjd. Det var nästan experiementellt. Men journalistiken kommer inte försvinna, andra redaktioner kommer kopiera oss.

Dante Thomsen


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev