Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Vi blev lite förvånade"

Publicerad: 21 Januari 2011, 15:03
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:24

Tre frågor Niklas Orrenius, en av fyra journalister på Sydsvenskan som fick ta emot årets Fadime-stipendiat för en artikelserie om fundamentalism och ”Haram”, förbjudet i Islams namn.


Ämnen i artikeln:

Niklas OrreniusSydsvenskan

Hur känns det?

– Vi är jätteglada. Jag tror inte det finns en svensk som inte har blivit berörd av Fadimes öde och jag har själv skrivit ganska mycket om olika patriarkala förtryck.

– Vi blev lite förvånade eftersom vi skrev den här artikelserien för fem år sedan. Tydligen hade juryn diskuterat oss flera gånger tidigare och kände väl att det var dags nu.

Kan du berätta lite om bakgrunden till artikeln?

– Det var i samma veva som jag hade skrivit mycket om Åke Green, en kristen fundamentalist. Vår serie var ett försök att utforska gränsen mellan tolerans och förtryck och ta reda på vad fundamentalister kan göra med religion.

I motiveringen stod det bland annat att ni "har lyckats beskriva de problem fundamentalismen skapar i samhället utan att svärta ner hela islam eller dra alla muslimer över en kam". Tycker du att det ett vanligt problem bland journalister i dag?

– Nej, jag tycker verkligen att det har blivit bättre, trots att ganska hätska antimuslimska stämningar kommer i uttryck på nätet och när vissa politiker uttalar sig. Allt eftersom att folk ser att muslimer inte är någon enhetlig grupp blir det svårare att generalisera och det gäller även journalister.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Niklas OrreniusSydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.