Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

”Vi är som humlan”

Publicerad: 12 Januari 2011, 05:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:25

I februari är det dags för kulturtidskriften Nya upplagan att inta huvudstaden. För dagensmedia.se berättar chefredaktör Lars Yngve om spettekakor, att vara sin egen tidningsutdelare och konsten att tänka positivt.


Lars Yngve tröttnade på lokaltidningen och ville att Nya upplagan skulle bli en tidning han själv ville läsa. Sagt och gjort, snart kunde han stoltsera med skribenter som Noam Chomsky, Yoko Ono, Stefan Jarl, Bono och Susanna Alakoski.

Fyra och ett halvt år senare är det äntligen dags för Nya upplagan att göra efterlängtad Stockholmspremiär.

– Det känns helt rätt att landstiga i huvudstaden. Det är som man säger, vi beskrivs som en väldigt udda tidning, både innehållsmässigt och utvändigt. Det finns ingen kalkyl bakom någonting och vi bryter alla trender. Vi är som humlan, det är ingen som har berättat för oss att vi inte borde flyga.

Lars Yngve är ingen främling för lite hundgöra. Under Nya upplagans levnadstid har han fungerat som chefredaktör, skribent, annonsförsäljare och tidningsutdelare. Men när det nu äntligen är dags för Stockholmspremiär får någon annan ta hand om fotarbetet.

– Ja det blir ju lite väl långt att köra och bilen den orkar väl inte längre så vi har anlitat ett företag som tar hand om den biten. Men jag har ju mina 20 000 exemplar nere i Skåne så jag slipper inte undan. Men det har jag inga problem med, att köra tidningar är roligt. I början tyckte folk att jag var jobbig men nu är alla glada och bjuder på kaffe. Det har blivit många kilo genom åren men du vet, vi lever nu. När man är död kan man inte köra ut tidningar.

Har du någon plan för hur du ska locka över Stockholmarna till Nya upplagan?

– Jag behöver inte locka över dem, de är tillräckligt begåvade för att förstå att det här är en bra tidning. Men jag är inte ett dugg rädd för att komma ut i Stockholm. Hur svårt det än kan vara kommer det inte bli svårare än att göra Nya Upplagan på landsbygden.

– Man måste tänka positivt och hitta lösningar istället för problem. Vill man tjäna stora pengar utan att arbeta jävligt mycket finns det bättre branscher. Men Nya upplagan är inget vi startar för att göra snabba klipp utan för att vi måste. Vi har inte valt tidningen, tidningen har valt oss.

Lars Yngve berättar om när han och frun tog bilen upp till bokmässan 2008. Med i bagaget hade de 10 000 tidningar. Folk tyckte inte att de var kloka. Men tidningarna blev utdelade trots allt.

– Fy fan vad vi jobbade och snarkade som hundar på nätterna. Vår monter var på två kvadrat och vi var som fångarna på Guantanamo Bay. Men Olle Ljungström var och lirade hos oss och Stefan Sundström var också där. Även om vi hade den minsta montern hade vi absolut högst i tak och bjöd på två stora spettekakor.

Så vad händer sen, först Stockholm och sen världen?

– Nja, det är som jag brukar säga, har man tio kronor kan man inte handla för en tusenlapp. Det är enkel matematik och så fungerar det i mitt liv. Naturligtvis kan man göra som andra och ta in massa pengar men det är inget vi vill göra. Ända sedan vi startade har folk sagt att det aldrig kommer gå och samma människor säger fortfarande att det aldrig kommer gå.

– Men jag bryr mig inte om sådant, jag gör på mitt vis och sedan får andra tycka och tänka som de vill.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.