Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

VG hyllar bildjournalistiken med eget magasin

Publicerad: 27 Oktober 2016, 09:44
Uppdaterad: 27 Oktober 2016, 14:36

100 sidor skräddarsydd bildspecial som också publiceras av Times Magazine.


Ämnen i artikeln:

NorgeDagspress

Bildjournalistiken har drabbats hårt av nerskärningarna inom mediebranschen. Många tidningar har gjort sig av med sina bildredaktioner, och det har blivit svårare för fotografer att sälja sina reportage.

Nu har den norska tidningen VG valt att göra ett specialmagasin till bildens ära, berättar Journalisten.no.

På lördag kommer nästa utgåva av VG:s helgmagasin som är späckat med bildjournalistik. Antalet sidor har maxats till 100, där fem prisade dokumentärfotografer skildrar var sin del av landet. Alla delar är skräddarsydda för varje fotograf.

De vanliga spalterna kommer att vara borta och sidorna kommer att vara indelade i sektioner enligt landsdelarna väst, öst, nord, söder och mellan-Norge. Arbetstiteln är ”Norge i dag”.

– Det här är en hyllning till den norska bildjournalistiken, säger fotografen Per Anders Rosenkvist, som tagits in som gästredaktör, och som varit lektor på bildjournalistutbildningen på Högskolan i Oslo i 21 år.

VG har varit bra på att förvalta bildjournalistik menar han. Att tidningen satsar på ett stort bildprojekt bevisar det. Trots hårda tider i mediebranschen har det inte uppstått några diskussioner kring budgeten, säger Per Anders Rosenkvist till Journalisten.no.

– Det är kul att få förädla så bra bilder, och jag gör det med ödmjukhet och respekt säger VG:s grafiska Simen Grytøyr, som är initiativtagare till projektet.

VG kommer även att göra en digital version av bildspecialen, som också ska översättas till engelska. Den engelska utgåvan ska publiceras på engelska Time Magazines fotoblogg Lightbox.

VG:s läsare kommer att kunna bidra med sina bilder av Norge på social medier under en egen hashtag.   

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

NorgeDagspress

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev