Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

VF utsatt för högerextrem kampanj

Publicerad: 25 Februari 2014, 07:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:46

Entrén till Värmlands Folkblad var imorse "avspärrad" av Svenskarnas Parti.


Ämnen i artikeln:

Värmlands Folkblad

I höstas utsattes flera nyhetsredaktioner för liknande aktioner, undertecknade av Svenskarnas Parti. I tidigare fall har blågula band satts upp framför redaktionernas entréer, med en lapp med tillhörande text: "Stopp. Denna byggnad har blivit förseglad av blågula band på grund av den svenskfientliga propaganda som sprids härifrån".

Enligt Peter Franke, chefredaktör för Värmlands Folkblad, var det exakt denna typ av aktion som även hans tidning utsattes för under tisdagsmorgonen.

– Det råder inga tvivel om att det är från Svenskarnas Parti. De var på NWT (konkurrenten Nya Wermlands-Tidningen) förra veckan, säger Peter Franke till Dagens Media.

Efter tidigare hot har Värmlands Folkblad en åtgärdsplan vid sådana här händelser.

– Vi skriver in det här i vår logg-sammanställning "Hot och anmärkningsvärda händelser". Men jag tar inte det här på något större allvar, det är ju inget hot över det heller, säger Peter Franke.

Värmlands Folkblad kommer inte att berätta om händelsen i de egna kanalerna.

 

I Dagens Media senaste tidning (nummer 3, 2014) granskades den nya vågen av hot riktade mot landets redaktioner och journalister, i en extra bilaga inför Mediedagarna i Göteborg. Vill du teckna en prenumeration på Dagens Media kan du göra det här.

 

Liknande aktioner i höst

13 november 2013: Flera redaktioner i landet - bland annat P4 Jönköping, Jönköpings-Postens och Värnamo Nyheters lokalredaktioner i Vaggeryd och Skillingaryd - utsätts för aktioner av högerextrema Svenskarnas parti.  Bland annat Dalarnas-Tidningar polisanmäler händelsen. "Jag kopplar det direkt till vår journalistik", säger tidningens redaktionschef och ansvariga utgivare Ewa Wirén.

25 november 2013: Svenskarnas parti spärrar av flera redaktionsentréer, likt aktionerna två veckor tidigare. Den här gången drabbas Norra Skånes redaktion i Hässleholm. Tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk polisanmäler händelsen Även Hudiksvallstidningen och Östran drabbas av samma avspärrning.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

Värmlands Folkblad

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.