Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

”Vd:n bör inte heta Bonnier”

Publicerad: 30 Maj 2013, 07:18
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:44

Bonniers avgående vd sågar upplägget att både styrelsordförande och vd kommer från ägarfamiljen.


Ämnen i artikeln:

BonnierBonnier TidskrifterJonas Bonnier

När Bengt Braun i början av 2008 lämnade över vd-posten till Jonas Bonnier stod det anrika familjeföretaget på topp. Omsättningen hade närmat sig 30-miljardsvallen. Bolaget gjorde en vinst före skatt på nära 2,5 miljarder kronor. Jonas Bonniers uppdrag var från början tydligt: Han skulle styra Bonniers fortsatta expansion – som till stor del skulle ske utomlands.

Istället fick han ägna sig åt att skära ned, effektivisera och spara Bonnier ur den ekonomiska kris som kostade koncernen 2 annonsmiljarder och hundratals miljoner i förluster under 2009.

– Jag hade några månader av högkonjunktur, sedan pajade världen, sade Jonas Bonnier själv om hur hans arbetssituation drastiskt förändrades, i en intervju med Dagens Media.

2012 blev ytterligare ett förlustår.

Nu avslutar Jonas Bonnier sin tid som koncernchef för Bonnier precis som han började den – genom att enbart låta sig intervjuas av familjeföretagets egna medier.

I Dagens Nyheter ger Jonas Bonnier ett tydligt besked. Bonnier bör återgå till att hitta sin vd utanför familjen. Precis som i fallet med Jonas Bonniers företrädere Bengt Braun.

– Tittar man i instruktionsboken för familjeföretag bör inte både vd och styrelseordförande heta Bonnier. Lämpligaste strukturen är att ordföranden är en familjemedlem som representerar ägarkretsen och att vd:n inte är det. Det skapar bäst dynamik, säger Jonas Bonnier till Dagens Nyheter.

Ett uttalande som ska ses i ljuset av att Carl-Johan Bonnier har varit styrelseordförande under hela Jonas Bonniers tid som vd.

Jonas Bonnier har fått motta hård kritik för de två jätteaffärer som lett till att Bonnier under lång tid haft en hög skuldsättning. Det gäller köpet av en rad amerikanska tidskrifter samt betal-tv-bolaget Canal Plus (nuvarande C more).

Den avgående vd:n vidhåller att affärerna var strategiskt riktiga. Men han är också öppen med de gjordes vid fel tillfälle – vilket ledde till att Bonnier fick betala alldelles för mycket pengar för verksamheterna.

– Båda affärerna är bra, men med förfärligt dålig tajmning. Vi hade kunnat köpa Canal Plus betydligt billigare ett år senare. USA är inte riktigt lika illa, säger Jonas Bonnier.

I en intervju med Dagens Industri säger Jonas Bonnier att han från början tänkt att sitta som vd i fem år.

– När jag tillträdde hade jag en överenskommelse med styrelseordföranden att det var fem år som gällde. Men förra året var det inte rätt läge att lämna, säger Jonas Bonnier.

Under våren har Jonas Bonnier reparerat koncernens finanser, bland annat genom att sälja delar av SF Bio.

Jonas Bonnier tillbakavisar bestämt att koncernen i något läge varit finansiellt pressad.

– Inte ens när det var som tuffast var vi i närheten att bryta några lånelöften. Den balansräkning som vi har i dag är starkare än vad vi haft på sex sju år och vi har en tillgänglig likviditet på 7,5 miljarder kronor, säger han.

Bonniers bokslut för 2012 är ännu inte offentligt. Men enligt Dagens Industri har skuldsättningen har minskat.

Skuldsättningsgraden (den räntebärande nettoskulden i förhållande till det egna kapitalet) ligger i dag på 0,77. Vid årsskiftet ska den enligt Jonas Bonnier vara nere på 0,7 uppger Jonas Bonnier. För några år sedan var den siffran 1,19.

Dagens Media söker Jonas Bonnier.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.