Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Vd kartlade reporter

Publicerad: 5 Oktober 2012, 13:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:09

Claes Petersson, reporter på Skaraborgs Allehanda och tidigare tongivande journalist på Aftonbladet, granskar representationen på Skövde Värmeverk. Detta har lett till att bolagets vd har lämnat in kritiska artiklar om reportern till redaktionen.


I över en vecka har Skaraborgs Allehanda granskat representationen i Skövdes sex kommunala bolag. Bland annat har tidningen granskat Skövde Värmeverk, som har lagt stora summor på representation.

– Det har inte handlat om olagligheter. Men det handlar om belopp som lett till en insändarstorm och kraftiga reaktioner från allmänheten. Dessutom har det lett till många uttalanden från politiker, från båda blockens sida, säger tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Niclas Lindstrand, till dagensmedia.se.

I och med granskningen försökte tidningen få kontakt med Skövde Värmeverks vd, Carl-Johan Andersson.

– Han fick chansen att kommentera men svarade inte. Till sist gick han med på att svara på frågorna skriftligen om han fick frågorna skriftligen. Han kom in på redaktionen och kastade fram ett kuvert med något som kan ses som en skrivelse. Med skrivelsen fanns också tre artiklar som berör Claes Petersson, säger Niclas Lindstrand, och fortsätter:

– Samtliga artiklar handlar om när han var reporter på Aftonbladet och allt handlar om hans yrkesroll. Överlag handlar det om kritiska synpunkter.

En av artiklarna handlar bland annat om boken "Den motvillige monarken" och beskriver Claes Petersson som drevjournalist. Med artiklarna följe en post-it-lapp där vd:n krävde att tidningen skulle publicera tidningens åsikter om de kritiska artiklarna.

– Min uppfattning är att det görs för att misskreditera och misstänkliggöra Claes som yrkesman. Det är ett mycket konstigt beteende. Vi har frågat varför han har gjort detta och då har han sagt att han ville att jag skulle ta upp drevet mot kungahuset. Vad Claes har med det att göra har han inte svarat på, säger Niclas Lindstrand.

Claes Petersson själv ställer sig frågande till vd:ns beteende.

– Det är ett underligt beteende av en kommunal bolagschef att använda arbetstid till att kartlägga reportrar. Han försöker givetvis svartmåla reportern bakom granskningen för att komma undan själv, säger han.

Hur vanligt är det att du får sådana här reaktioner?

– Jag jobbade i nio år på Aftonbladet. Givetvis dök det då ibland upp denna typ av situationer, men detta är en av de värsta reaktionerna från en chef av den här kalibern. Tidigare har det främst varit kriminella gäng som har kommit med denna typ av reaktioner.

När dagensmedia.se kontaktar vd:n vill han inte kommentera de inlämnade artiklarna.

– Det är redan utrett. Jag och chefredaktören har haft en diskussion kring det. Det är den enda kommentaren jag har, säger han.

Enligt Niclas Lindstrand har frågan kring vd:ns beteende gått vidare till kommunstyrelsen.

– Jag har överlämnat detta åt kommunstyrelsens ordförande i Skövde. De har reagerat på att han verkar använda sin tid till att kartlägga journalister. Så ordföranden sitter i möte med honom om detta just nu.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.