Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Växande kritik mot Postnords tidningsutdelning

Publicerad: 6 oktober 2020, 05:36

”Att bara dela ut post varannan dag drabbar glesbygden, de gamla och en rad tidningar”, säger TU:s jurist Per Hultengård.

Foto: Montage: Janne Næss / Logga Postnord

Nu växer opinionen mot Postnords varannandagsutdelning. Centerpartiet protesterar och TU:s jurist Per Hultengård kräver: ”Ägaren staten måste dra i bromsen”.

Ämnen i artikeln:

PostNord

LH

Leif Holmkvist


Samma vecka som Postnord började dela ut post varannan dag i Lund med omnejd lämnade digitaliseringsminister Anders Ygeman direktiven till en utredning om postens framtid. Utredaren, förra landshövdingen Britt Bohlin, ska lämna förslag först den 31 januari 2023, efter nästa val.

Det har fått tre tunga centerpartister i tre utskott att skriva på Aftonbladet Debatt

”Ett storskaligt experiment som vi anser kraftigt äventyrar samhällsservicen utanför stadskärnorna och kan bli dödsstöten för många svenska papperstidningar som i dag distribueras med post till brevlådan. Det får långgående konsekvenser för det demokratiska samtalet i vårt land.”

Mikael Larsson, trafikutskottet, Per Schöldberg, näringsutskottet och Per Lodenius, kulturutskottet skriver vidare:

”Svenska medier är redan en hårt prövad bransch som präglas av sjunkande annonsintäkter, men där det faktiskt är pappersutgåvan som ger en viss lönsamhet.”

Deras slutsats är att Postnords planer riskerar att ”slå sönder den svenska tidningsmarknaden”.

Även regeringen ser problemet och skriver i direktiven till utredaren:

”Distribution av tidningar är viktig ur ett demokratiperspektiv och i dag är utdelning via ordinarie postgång en förutsättning för att tidningar ska kunna levereras till hushåll i hela landet.”

Det har TU – Medier i Sverige och dess jurist Per Hultengård påtalat sedan Postnords planer blev kända i fjol. Postnord vill vidga försöket i Skåne till hela landet innan postutredningen är klar. Därför vädjar TU i en skrivelse till Anders Ygeman och kulturminister Amanda Lind:

”TU vill att regeringen genom ägardirektiv, tillser att den försöksverksamhet med varannandagsutdelning som PostNord just inletts hålls kort och inte permanentas. Konsekvenserna kan annars bli långtgående och svåra att återställa.”

– Det är viktigt att försöksverksamheten inte tillåts övergå i en permanent ordning innan utredningen är klar, säger Per Hultengård, till Dagens Media. Att bara dela ut post varannan dag drabbar glesbygden, de gamla och en rad tidningar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev