Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Värnpliktsnytt skrotas

Publicerad: 9 Juli 2009, 08:47
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:18

Framtiden för Värnpliksnytt är oviss. "Förvarsmakten vill inte ha kvar tidningen", säger chefredaktören Ulrika Häggroth.


Pliktutredningens slutrapport har föreslagit att värnplikten avskaffas och ersätts med kontrakterade förband. Då måste även tidningen Värnpliktsnytt läggas ned, men utredningen föreslår att tidningen ska återuppstå i någon form.

Men enligt chefredaktören Ulrika Häggroth är det inte säkert att den kommer tillbaka. Utredningen är ute på remiss och en av instanserna är Försvarsmakten.

– De vill inte ha kvar oss eftersom vi granskar dem. Vi avslöjar maktmissbruk, nazism och de grundlagsbrott som Försvarsmakten begår. Det är inte populärt samtidigt som försvaret gör reklamkampanjer och satsar på utlandstrupper, säger Ulrika Häggroth till Dagesmedia.se.

– Risken är att remissinstanserna inte tycker att det ska finnas en kritiskt granskande tidning, fortsätter hon.

Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten ska enligt Dagens Nyheter skriva Försvarsmaktens remissvar. Till tidningen säger han att han inte vill föregå ärendets gång. Men, lägger han till:

–Det som varit bra med tidningen är den kritiska granskningen. Den behövs, men om det ska ske av Försvarsmakten via en egen tidning förefaller osannolikt. Det bör ske av någon extern aktör och det finns gott om medier som granskar Försvarsmakten.

Ulrika Häggroth:

– Han vill inte ha kvar tidningen. Men jag hoppas att den ska kunna leva kvar, inte minst för demokratins skull.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.