Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Världsnyheten byggde på slarvfel – Bergman-DNA var teknikers

Publicerad: 18 Oktober 2011, 21:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:54

Nyheten om att Ingmar Bergman var en bortbyting blev en världsnyhet i somras. Men nyheten baserades på ett slarvfel hos Rättsmedicinalverket. Det avslöjar tidningen Ny Teknik i dag.


Ämnen i artikeln:

Ny Teknik

Uppgifterna om att Ingmar Bergman eventuellt inte var son till Karin Bergman började cirkulera i media i somras och det dröjde inte länge innan nyheten om att den hyllade regissören eventuellt var en bortbyting spred sig som en löpeld i media över hela världen.

Men i dag avslöjar tidningen Ny Teknik alltså att världsnyheten skapades av ett slarv hos Rättsmedicinalverket. Det DNA som testats kom i själva verket från en tekniker som arbetat med materialet, skriver tidningen.

– Om jag ska framhålla något så är det att vi och då främst Monica Kleja har grävt i den här storyn sedan i våras och att vi inte publicerade något när tre "oberoende" DNA-tester visade att Ingmar Bergman inte var släkt med Karin Bergman. I stället valde vi att låta Rättsmedicinalverket göra en dubbelkontroll av testerna. Och det visade sig vara klokt, säger Norbert Andersson, tf chefredaktör på Ny Teknik.

De nya uppgifterna om Ingmar Bergmans släktband publicerades först i de två böckerna "Kärleksbarnet och Bortbytingen” av Ingmar Bergmans systerdotter Veronica Ralston, samt ”Den jag ser på älskar jag”, skriven av Louise Tillberg.

Norbert Andersson berättar att Veronica Ralston hela tiden hjälpt tidningen med att få fram kuvert och vykort med frimärken som är lämpliga för att testa.

– Jag vill tillägga att Ny Tekniks primära intresse i den här affären inte var att kartlägga Ingmar Bergmans släktförhållanden utan att granska en teknik som har stora kommersiella möjligheter om den används på rätt sätt, säger han och fortsätter:

– Och det visade sig att Rättsmedicinalverket inte klarade av att hantera tekniken på rätt sätt, trots att man tar betalt av sina kunder och dessutom kräver förskottsbetalning.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Ny Teknik

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.