Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Varje intervju drar till sig nya hot"

Publicerad: 22 april 2018, 06:00
Uppdaterad: 22 april 2018, 10:47

Foto: Mikael Andersson

HELGLÄSNING. Eskilstuna-Kurirens Mathias Ståhle har vant sig vid trakasserierna som följer efter granskningar. "Man går tillbaka till vardagen," säger Mathias Ståhle till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-KurirenSvD

Efter 30 år på Eskilstuna-Kuriren stod det i veckan klart att Mathias Ståhle byter till SvD Näringsliv. Han börjar på sin nya arbetsplats den 1 augusti.

– Det känns roligt. Jag har ganska länge känt – i några år –  att jag någonstans behöver förnya mig som reporter och göra något jag inte gjort förut. Sen kom grävet med trollfabriken mitt i allt och det var så roligt så jag gjorde det. Jag har inte gjort så mycket mer sen det grävet. Guldspaden blev en bra tidpunkt att gå vidare och i den vevan dök SvD upp med ett erbjudande – så det passar som handen i handsken, säger han till Dagens Media.

Mathias Ståhle tog i år hem en Guldspade, för sin granskande reportageserie "Den svenska trollfabriken". Reporterns arbetsplats Eskilstuna-Kuriren har dessutom utsetts till Årets redaktion under årets upplaga av Årets dagstidning.

Mathias Ståhle har varit nominerad till Guldspaden vid totalt sex tillfällen – och tagit hem priset vid tre av dem: 2002, 2008 och nu 2018. Utöver det har han varit nominerad till Stora Journalistpriset och bland annat tagit hem Advokatsamfundets journalistpris 2017 och Eskilstuna kommuns demokratipris 2017.

Du började för 18 år sedan på Eskilstuna-Kuriren och det var tänkt som en mellanlandning. Hur kommer det sig att du blev kvar där så länge?

– Det var en slump. Jag behövde ett sommarvikariat och hade gjort lite arbete där tidigare. När jag började så fick jag ganska snabbt väldigt bra uppdrag och kände “varför ska jag vidare?” Allt jag ville ha ut av journalistik fanns här, säger han och fortsätter:

– På den tiden var det också en härlig stad. Liten på ytan men med rikt musikliv och ”intressant brottslighet”, om man får säga så. Det fanns mycket att skriva om. Jag tog ju faktiskt en paus och var på Expressen 2006-2007. Det var jättekul och jag trivdes bra, men när jag satt där så saknade jag Kuriren. Så jag sa upp mig och gick tillbaka.

Vad tar du med dig från Eskilstuna-Kuriren till SvD?

– Lagarbetet. Det är lite samma tänk som man har i det militära: man är en grupp som består av enskilda delar. Varje del är utbytbar och man måste täcka upp för eventuella luckor. Uppgiften är inte slutförd förrän alla har gjort sin del.

Du var krimreporter på Eskilstuna-Kuriren och det har skrivits om hotbilden mot dig. Hur såg den ut? Hur ser den ut i dag?

– Idag skulle jag bedöma det som relativt lugnt. Jag är däremot försiktig när jag gör offentliga framträdanden som är meddelade i förväg. Sen finns det en del trakasserier, men det är så små saker i sammanhanget. När det var som värst har folk försökt besöka mig i hemmet för att diskutera. Det har också varit skadegörelse mot dörrar. Då fick vi låsa in bilen. Vi reste även iväg någongång. Men det är något år sedan det klingade av.

– Även om de bitarna var jobbiga så är det  inget som lämnar några djupare spår. Man går tillbaka till vardagen.

Angående granskningen ”Den svenska trollfabriken”. Hur kom du på det? Hur länge jobbade du med det?

– Egentligen var det ett redaktionsuppdrag från början. Vi blev utsatta för extremt mycket telefontrakasserier och vi förstod snabbt att det var regisserat någonstans. Så vi kollade om vi kunde hitta källan och se vilka som stod bakom och vad de egentligen ville. Vid inledande research, när vi förstod hur det funkade, så insåg vi att en intervju inte skulle ge något.

– De svar vi skulle få skulle inte vara sanna. Det hade bara varit nya lögner. Om man frågar dem något man inte vet om i förväg så blir man serverad en lögn, säger Mathias Ståhle och fortsätter:

– Det var därför vi valde att infiltrera och skildra det i dagboksform. Vi skrev bara det vi själva sett med egna ögon. Kärnan i berättelsen är dagboken, skriven av mig, men vi är flera som arbetat med den. Runt ett halvår tog det om jag minns rätt. Vi hade tillträde till insidan ett par månader totalt, men vi spenderade inte så mycket tid där. Merparten av tiden handlade om att bygga upp en trovärdig karaktär som kunde få jobb där och utstå granskning.

Kan du berätta mer om trakasserierna du blivit utsatt för?

– Varje intervju drar till sig nya hot och merparten är telefontrakasserier. Det förekommer ett antal skarpa hot och ett fåtal är formulerade i skrift. De har vi polisanmält.

Expressens medarbetare har tidigare utsatts för så kallade "hembesök," där personer tvingat sig på och filmat tidningens journalister.

– Jag hade ett besök, men de ringde aldrig på utan stod och väntade tills vi kallade på polis. Jag tror det var lokala högerextrema som låtit sig inspireras av det som hänt Expressen, säger Mathias Ståhle och fortsätter:

–  Utöver det har det varit en sjukt stor mängd med personer som försökt hacka Apple-ID:n och mejl. Det gäller inte bara mig utan även min familj och släkt. Vem som står bakom vet jag inte, men jag tror inte det är en slump.

Mathias Ståhle förklarar att det är sällan trollfabriken själv står för direkta hot. De vill istället förlöjliga och väcka avsky mot en person, menar han.

– Hoten kommer från följarna som delar allt de gör. Men trollfabriken är designad för att trigga igång sånt här. Det är en sak att man inte vill ta ansvar, och dessutom åstadkommer man hatdrev i sina kanaler.

Är du fortfarande förföljd av porrbotar på Twitter?

– Haha. Det har gått bra och det hänger inte ihop med andra trakasserier. När jag ilsknade till så skrev jag om porrbottarna och det plockades upp av Medievärlden, som undrade om det hade någon koppling till allt annat. Men det är väl något porrbolag som håller på. Jag blockar väl porrbotar som alla andra. Det är som mygg på sommaren.

Sist, men inte minst: hur kändes det att få Guldspaden igen?

– Det kändes väldigt bra och det blir lite roligare för varje gång. Det är en magisk känsla. Den här tycker jag att jag förtjänade mycket mer än de tidigare gångerna. Då har det kommit som en blixt från klar himmel, men nu kände jag att “den här ska jag ha.” Och det fick jag, säger Mathias Ståhle och fortsätter:

– En nominering öppnar fönster och vinster ger ännu mer öppna fönster. Du kan styra ditt arbete, får mer tips och blir insläppt lättare utan att behöva gå genom exempelvis pressekreterare.

– Utöver kicken så är det praktiskt. Man får högre lön och jobbet blir lättare, vad mer kan man begära?

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-KurirenSvD

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev