Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Vansinne av SvD att lägga ner sporten"

Publicerad: 24 september 2012, 09:21
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:07

Att Svenska Dagbladet lägger ner sportredaktionen är trist, chockerande och riskerar att slå mot mindre sporter. Det säger Sune Sylvén, sportchef på SvD mellan 1980 och 2005.


DT

Dante Thomsen


– Det var en chock när jag såg det. Jag förstår inte riktigt vad de håller på med, säger Sune Sylvén.

Han jobbade som sportchef på Svenska Dagladet i 25 år. Sin första dag som sportchef gjorde han 1980 då SvD befann i en expansiv fas under den dåvarande chefredaktören Gustav von Platen.

– Vi fick verkligen utveckla sportredaktionen som var ganska eftersatt på den tiden. Gustav var inte rädd för att expandera och lät sporten växa kraftigt trots att han inte själv var sportintresserad. Jag tror att det var en av sakerna som gjorde att vi på allvar kunde konkurrera med DN.

Sin sista krönika för Svenska Dagbladet skrev Sune Sylvén den 24 juni i år. I dag är han pensionär. Beskedet att tidningen lägger ner sportredaktionen tog han emot med sorg.

– Det känns dystert. Och det är tråkigt för hela Idrottssverige att en stor morgontidning backar så väldigt.

Han tror också att beslutet riskerar att slå mot mindre sporter.

– Kvällstidningarna satsar mycket på fotboll och ishockey men i morgontidningarna förekommer lite andra sporter fortfarande. Det här tror jag kan bli en förlust för många, även om det är lite för tidigt att döma.

I ett blogginlägg på sajten Nyfiken Grå levererar Sune Sylvén också hård kritik Schibsted-ledningen:

"Fyra adresser, fler blev det inte för Svenska Dagbladets sportredaktion. Den föddes i början av 1920-talet, dog knappt 100 år senare. Tidningens norska ägare, som sannolikt saknar bollsinne (men antagligen kan räkna pengar) har pressat fram en brutal avslutning. SvD-sporten ska bort, snabbare än Bolt", skriver han.

När han utvecklar kritiken för dagensmedia.se säger han att han är "förvånad" över beslutet.

– Jag tycker självklart att det är vansinne. Men jag vet inte, de anser väl sig vara tvungna helt enkelt. Det verkar vara en väldigt ekonomisk press på tidningen. Det är skönt att inte jobba kvar. Jag vet ju att stämningen på redaktionen är ganska dyster.

Sune Sylvén säger också att det är en trend att, som han uttrycker det, "krascha sportredaktioner".

– Det hände Västerbottens Folkblads och Västerbottens-Kurirens sporterdaktioner och det har hänt i Gävle och i Östersund. Att SvD väljer att lägga ner sporten är både trist och chockerande.

Tidningen har sagt att man ska fortsätta dela ut Bragdguldet trots att man saknar en egen sportredaktion, hur ser du på det?

– Jag förstår resonemanget att det kanske inte blir samma tyngd bakom priset i fortsättningen. Men det beror lite på hur de gör, men visst blir det konstigt att dela ut priset när man inte har en egen sportredaktion. I längden kan det bli farligt för trovärdigheten, säger han och fortsätter:

– Jag tror också att SvD kan bli utsatta för ganska mycket kritik från konkurrenterna. Det är ingen hemlighet att det har varit en nagel i ögat att lilla SvD har fått sköta Bragdguldet så nu kan det nog bli lite nålstick. Men jag tror att de förstår att de måste göra något med bragdguldet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev