Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Vagabond ska utbilda resejournalister

Publicerad: 30 November 2015, 06:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:19

Vagabond vill inspirera till bättre resejournalistik och släpper handboken "Skriva resereportage".


Ämnen i artikeln:

Vagabond

Vagabonds nya handbok "Skriva resereportage" vänder sig till både nybörjare och erfarna skribenter.

Åtta av Sveriges mest rutinerade resejournalister delar med sig av sina erfarenheter och karriärtips, bland annat Barbro Janson Lundkvist, som är huvudförfattare, resefotografen Pernilla Sjöholm, DN:s korrespondent i Latinamerika, Henrik Brandão Jönsson, och Vagabond-grundaren Per J Andersson.

– Vagabond har genom helgkurser lärt ut hur man skriver resereportage sedan 1994. Det var något vi drog igång för att vi fick så många förslag från både resenärer och professionella som ville få sina texter publicerade, men vi upplevde att det fanns mycket att lära om hur man gör bra reseskildringar. Nu har det gått 21 år sedan dess, och vi kände att det var dags att samla allt det vi har lärt oss i en bok, säger Per J Andersson, idag redaktör på Vagabond, till Dagens Media.

Boken innehåller konkreta tips och verktyg, som hur man bäst förbereder sig inför reportageresan, hur man väljer vinkel och hur man tar bättre resebilder.

– Det vanligaste misstaget folk gör när de skriver resereportage är att man tar det lite för mycket från början, till exempel redovisar hur man tar flygbussen från flygplatsen. Det försöker vi lära bort och lyfta fram att ett resereportage kan börja mitt i resan när det är som mest spännande. Det är också viktigt att försöka hitta en personlig ton och jobba mycket med att skapa närvaro. Läsaren ska förflyttas till platsen som man beskriver och det kräver en del av skribenten, vilket vi hjälper till med i boken, säger Per J Andersson.

Handboken "Skriva resereportage" släpps imorgon 1 december.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Vagabond

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.