Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Utredaren: ”Näthatet en fara för det demokratiska samtalet”

Publicerad: 30 september 2020, 06:15

I en debattare varnar Carl Heath, särskild utredare samt chef för digitalisering och lärande på RISE – Research Institutes of Sweden, för att trakasserierna mot personer som deltar i det offentliga samtalet kan få det att tystna.

Foto: Stefan Tell

Risken som journalist är i dag stor att utsättas för näthat, vilket är ett hot mot demokratin. Det menar forskaren och särskilda utredaren Carl Heath i ett debattinlägg.


Ämnen i artikeln:

SvD

I dag överlämnar Carl Heath, särskild utredare samt chef för digitalisering och lärande på RISE – Research Institutes of Sweden, ett betänkande från kommittén ”Nationell satsning för medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet” till regeringen.

I betänkandet ”Det demokratiska samtalet i en digital tid” slås det fast att såväl svenska politiker som journalister i hög grad riskerar att drabbas av näthat, vilket kommittén beskriver som ”en fara för det demokratiska samtalet”. Det skriver Carl Heath i dag på SvD:s debattsida.

Vidare hänvisar Carl Heath till en undersökning från Göteborgs universitet som visar att fyra av tio journalister vid något tillfälle undvikit att rapportera om ett särskilt ämne eller person av rädsla för att utsättas för hot.

Mot den bakgrunden anser utredaren därför att det behövs en rad åtgärder för att motverka digitala trakasserier, desinformation och propaganda. 

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SvD

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev