Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Utgivarnas råd: "Bestrid Kent Ekeroths krav"

Publicerad: 19 December 2013, 12:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:53

Tidningarna gör rätt som bestrider kraven från Kent Ekeroth och hans ombud Staffan Teste. Det säger Utgivarnas vd Jeannette Gustafsdotter.


Ämnen i artikeln:

Kent EkerothUtgivarna

Som Dagens Media tidigare berättat kräver SD-politikern Kent Ekeroth flera tidningar på stora belopp.

Bland andra har Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Dagens Media fått kravbrev från Kent Ekeroths juridiska ombud Staffan Teste.

Såväl SvD:s Fredric Karén som DN:s Peter Wolodarski har dock valt att bestrida fakturan.

På branschorganisationen Utgivarna har man inte tagit fram någon generell uppmaning till sina medlemmar, men enligt vd:n och juristen Jeanette Gustafsdotter gör tidningarna helt rätt när de vägrar att betala fakturan.

– Mitt råd till mina medlemmar är att det ställningstagande de har tagit är korrekt. Yttrandefriheten går före upphovsrätten, säger hon till Dagens Media.

Jeanette Gustafsdotter anser dessutom att Kent Ekeroths och Staffan Testes krav är orimligt högt.

– Jag anser att det här är en upphovsrättslig bild, inte ett upphovsrättsligt verk. Skulle de mot förmodan få rätt, för så är det i juridikens värld, då ska de ha ersättning för en fotografisk bild, säger hon och fortsätter:

– Den ersättning som de kräver är alldeles för hög. Det här rör sig inte om ett verk som har spridits och blivit kränkt, det här är en enkel fotografisk bild. Kravet är helt felaktigt.

Att bilderna hade ett högt nyhetsvärde vid publiceringen försvagar Kent Ekeroths och Staffan Testes case ytterligare, menar Jeanette Gustafsdotter.

– När det gäller nyhetsförmedling finns det undantag i upphovsrättslagen som gör att upphovsrättsskyddade verk får lov att publiceras just i nyhetstillfället. Detta tycker jag också att man ska titta på. I det här fallet kan det vara så att det är rättsligt motiverat att publicera bilderna med tanke på nyhetsläget.

Summa summarum – Staffan Teste och Kent Ekeroth har inte ett så solklart case som de kanske tror.

– Nej, det tycker jag verkligen inte, säger Jeanette Gustafsdotter.

Staffan Teste tar dock lugnt på kritiken från Jeanette Gustafsdotter.

– Det är domstolen som får avgöra vad lagarna säger men det här är ju olovliga förlagor och på dessa gäller inte undantagsreglerna i upphovsrätten, säger han till Dagens Media.

Han håller inte heller med om att beloppet är för stort.

– Det blir upp till domstolen att avgöra storleken men uppenbarligen har tidningarna själva tjänat väldigt mycket pengar på bilderna, säger han och fortsätter:

– Vi är självklart beredda att gå hela vägen till domstolen med det här.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen


Ämnen i artikeln:

Kent EkerothUtgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.