Utgivarnas råd: "Bestrid Kent Ekeroths krav"

2013-12-19 13:13  

Tidningarna gör rätt som bestrider kraven från Kent Ekeroth och hans ombud Staffan Teste. Det säger Utgivarnas vd Jeannette Gustafsdotter.

Som Dagens Media tidigare berättat kräver SD-politikern Kent Ekeroth flera tidningar på stora belopp.

Bland andra har Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Dagens Media fått kravbrev från Kent Ekeroths juridiska ombud Staffan Teste.

Såväl SvD:s Fredric Karén som DN:s Peter Wolodarski har dock valt att bestrida fakturan.

På branschorganisationen Utgivarna har man inte tagit fram någon generell uppmaning till sina medlemmar, men enligt vd:n och juristen Jeanette Gustafsdotter gör tidningarna helt rätt när de vägrar att betala fakturan.

– Mitt råd till mina medlemmar är att det ställningstagande de har tagit är korrekt. Yttrandefriheten går före upphovsrätten, säger hon till Dagens Media.

Jeanette Gustafsdotter anser dessutom att Kent Ekeroths och Staffan Testes krav är orimligt högt.

– Jag anser att det här är en upphovsrättslig bild, inte ett upphovsrättsligt verk. Skulle de mot förmodan få rätt, för så är det i juridikens värld, då ska de ha ersättning för en fotografisk bild, säger hon och fortsätter:

– Den ersättning som de kräver är alldeles för hög. Det här rör sig inte om ett verk som har spridits och blivit kränkt, det här är en enkel fotografisk bild. Kravet är helt felaktigt.

Att bilderna hade ett högt nyhetsvärde vid publiceringen försvagar Kent Ekeroths och Staffan Testes case ytterligare, menar Jeanette Gustafsdotter.

– När det gäller nyhetsförmedling finns det undantag i upphovsrättslagen som gör att upphovsrättsskyddade verk får lov att publiceras just i nyhetstillfället. Detta tycker jag också att man ska titta på. I det här fallet kan det vara så att det är rättsligt motiverat att publicera bilderna med tanke på nyhetsläget.

Summa summarum – Staffan Teste och Kent Ekeroth har inte ett så solklart case som de kanske tror.

– Nej, det tycker jag verkligen inte, säger Jeanette Gustafsdotter.

Staffan Teste tar dock lugnt på kritiken från Jeanette Gustafsdotter.

– Det är domstolen som får avgöra vad lagarna säger men det här är ju olovliga förlagor och på dessa gäller inte undantagsreglerna i upphovsrätten, säger han till Dagens Media.

Han håller inte heller med om att beloppet är för stort.

– Det blir upp till domstolen att avgöra storleken men uppenbarligen har tidningarna själva tjänat väldigt mycket pengar på bilderna, säger han och fortsätter:

– Vi är självklart beredda att gå hela vägen till domstolen med det här.

LÄS OCKSÅ:

Kent Ekeroth kräver Dagens Media på 11 600 kronor 

Fredric Karén om Kent Ekeroths krav: "Motbjudande"

Kent Ekeroth hotar stämma DN – kräver 70 000 kronor

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt