lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Utgivarna vill se krafttag mot Kina

Publicerad: 30 januari 2020, 10:43

TV4:s Viveka Hansson är ordförande i Utgivarna. Foto: Pär Bäckstrand

Utgivarna uppmanar regeringen att markera ännu kraftigare mot Kinas försök att påverka den svenska pressfriheten.

Ämnen i artikeln:

UtgivarnaCasten AlmqvistCilla BenköHanna StjärneThomas MattssonViveka HanssonDagspress

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


”Gång på gång har Kinas ambassadör Gui Congyou försökt underminera den i Sverige grundlagsfästa tryck- och yttrandefriheten med falska påståenden och hot. Publiceringar har kritiserats, medieföretag har anklagats för att vara partiska och enskilda journalister har pekats ut. Visumprocesser till Kina har tagit tid och ambassaden har i intervjuer, mejl och samtal med företrädare för svenska redaktioner utövat påtryckningar för att påverka innehållet i våra respektive medier. Det är oacceptabelt att världens största diktatur försöker förhindra en fri och oberoende journalistik i en demokrati som Sverige. De upprepade angreppen måste upphöra omedelbart”, skriver Utgivarna i uppmaningen till Sveriges regering.

I Utgivarna ingår TU, Sveriges Tidskrifter, TV4, Sveriges Radio, Sveriges Television och UR.

Uppropet är underskrivet av en rad mediechefer, som Casten Almqvist, TV4, Cilla Benkö, Sveriges Radio, Hanna Stjärne, SVT, Thomas Mattsson, Bonnier News och Viveka Hansson, TV4, som också är ordförande i Utgivarna.

”Utgivarna anser att Sverige nu bör lyfta frågan om Kinas agerande till EU-nivå, och tillsammans med övriga demokratiska EU-länder kraftfullt protestera mot alla former av angrepp mot pressfriheten. Inte bara Sverige är drabbat.”

Utgivarna har även tidigare kritiserat Kina och ambassadörens påtryckningar mot svenska medier.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev