onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Utgivarna stöttar Realtid i brittiskt förtalsmål

Publicerad: 8 december 2020, 06:54

Thomas Mattsson, vice ordförande i Utgivarna, som fördömer stämningen av Realtid.

Foto: Lindsten & Nilsson

Affärsmannen Svante Kumlin har startat en rättsprocess mot Realtid och dess journalister i London. I ett uttalande fördömer branschorganisationen Utgivarna stämningen och uppmanar regeringen att agera.

Ämnen i artikeln:

RealtidUtgivarnaKumlin stämmer Realtid

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Realtid har granskat en förestående börsnotering och och försäljning av onoterade aktier i Svante Kumlins företag Eco Energy World, som är registrerat i Storbritannien.

I en debattartikel i Expressen skriver Robert Aschberg, ordförande i Publicistklubben, att granskningen fått Svante Kumlin att skicka advokater efter Realtids reportrar Per Agerman och Annelie Östlund, samt chefredaktören Camilla Jonsson.

”Metoden är ett hot mot pressfriheten”, skriver Robert Aschberg i debattexten som är undertecknad av Publicistklubben, Svenska PEN, Reportrar utan gränser och Svenska Journalistförbundet.

Även Utgivarna fördömer stämningen. I ett uttalande skriver organisationen:

”Möjligheten för den som granskas och kritiseras inom ramen för journalistik att driva rättsprocess i exempelvis England inte bara mot utgivare, som enligt svensk grundlag har så kallat ensamansvar, utan också mot reportrar är en otillständig lucka i de europeiska rättssystemen som många gånger kritiserats. Senast i november krävde Civil Rights Defenders, Reportrar utan gränser och Svenska Journalistförbundet tillsammans med 80 andra organisationer att EU stoppar missbruk av juridiska metoder för att hindra journalister.”

Utgivarna kallar stämningen ”förtalsturism” eftersom någon juridisk process eller anmälan inom det svenska pressetiska systemet inte har inletts.  

Utgivarna vill att den svenska regeringen agerar gentemot Storbritannien.

– Realtid är offer för förtalsturism och Utgivarna kräver att sådana försök att förhindra undersökande journalistik ska stoppas. En svensk affärsman försöker hota en svensk affärstidning till tystnad – genom att stämma i England, trots att Realtid är ett grundlagsskyddat media i Sverige, säger Thomas Mattsson, vice ordförande i Utgivarna, till Dagens Media.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev