Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Utgivarna sågar nytt lagförslag

Publicerad: 7 Februari 2013, 12:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:53

Kränkande fotografering blir straffbart. Detta blir resultatet om regeringens proposition som läggs fram i dag går igenom. Men Utgivarna ser förslaget som en allvarlig inskränkning av yttrandefriheten.


Ämnen i artikeln:

Tidningsutgivarna

– Om förslaget går igenom flyttas ansvaret över från den ansvariga utgivaren till en enskild person, i detta fallet fotografen. Det innebär alltså att man redan vid fototillfället ska ta ställning till om publiceringen kan innebära en kränkning, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna.

Kravet på en lagändring kommer från EU-nivå men även på svensk nivå ser man en ökande problematik med kränkande fotografering. Om lagändringen går igenom blir det straffbart att publicera bilder som tagits i smyg i till exempel provrum och duschar.

– Vi är fullständigt medvetna om att man bör göra allt för att komma ifrån kränkande fotografering och det ställer vi oss också bakom men när man lägger fram förslaget bör man dock göra ett tydligt undantag för anskaffning av bilder för journalistiska syften, anser Jeanette Gustafsdotter.

Eftersom det nya lagförslaget innebär att det blir fotograferna som vid fotograferingstillfället ska avgöra om de riskerar att fällas för olovlig fotografering finns det en risk att många fotografer kommer att tveka att utföra sitt uppdrag. Detta i sin tur innebär negativa konsekvenser för nyhetsförmedlingen, menar Utgivarna.

Enligt propositionen ska domstolarna väga integritetskränkning mot samhällsintresset om fotograferingen sker i samband med nyhetsförmedling i grundlagsskyddade massmedier.

Ett generellt undantag för anskaffning av uppgifter för publicering i grundlagsskyddade medier vill regeringen inte dock införa.

– I Sverige har vi unika tryckfrihets- och yttrandefrihetslagar. Det är tråkigt att regeringen fortsätter att gå fram med ett förslag som riskerar publicistisk verksamhet och pressfrihet. Vi hoppas nu på en dialog med Beatrice Ask, säger Jeanette Gustafsdotter.

Helen Preutz


Ämnen i artikeln:

Tidningsutgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.