Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Utgivarna kritiska till att Hanna Stjärne inte är målsägande i Engström-fallet

Publicerad: 11 november 2022, 13:39

”Hanteringen reser frågor kring om rättsvårdande myndigheter verkligen tar hotade journalister och mediechefers utsatthet på tillräckligt stort allvar”, skriver Utgivarnas styrelse i Expressen.

Foto: lakshmiprasad S

”Hanteringen reser frågor kring om rättsvårdande myndigheter verkligen tar hotade journalister och mediechefers utsatthet på tillräckligt stort allvar”, skriver Utgivarna.

Ämnen i artikeln:

UtgivarnaHanna StjärneNyheter

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Styrelsen för Utgivarna är kritiska till att SVT:s vd Hanna Stjärne inte är målsägande i rättegången mot Theodor Engström, som erkänt att han dödade psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby i år. 

I en debattartikel i Expressen lyfter de att det i förundersökningen framkommit att Hanna Stjärne var en av måltavlorna i Almedalen, vid sidan av Ing-Marie Wieselgren och Annie Lööf som är målsägande i fallet.  

I debattartikeln skriver styrelsen bland annat:

”Hanteringen reser frågor kring om rättsvårdande myndigheter verkligen tar hotade journalister och mediechefers utsatthet på tillräckligt stort allvar”. 

På uppdrag av SVT har advokaten Henrik Olsson Lilja och före detta chefsåklagaren Jan Tibbling utrett saken och har, enligt debattartikeln, kommit fram till att beslutet att inte väcka åtal för brott mot Hanna Stjärne är felaktigt. 

Vidare skriver styrelsen att mordhotet mot Hanna Stjärne inte kan ses som ett enskilt fall.

”Många mediechefer och journalister lever i dag med konstanta dödshot”, skriver de i Expressen

Debattartikeln har undertecknats av Christofer Ahlqvist, chefredaktör på GP, Casten Almqvist, vd på TV4, Cilla Benkö, vd på SR, Anna Careborg, chefredaktör på Svenska Dagbladet, Viveka Hansson, programdirektör på TV4, Helle Klein, ordförande i Sveriges Tidskrifter, Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT, Thomas Mattsson, senior rådgivare på Bonnier News, Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter, Johan Taubert, vd på TU, Sofia Wadensjö Karén, vd på UR.

I veckan inleddes rättegången mot Theodor Engström som står åtalad för terroristbrott genom mord på Ing-Marie Wieselgren och förberedelser till terroristbrott genom förberedelser till mord på Centerledaren Annie Lööf. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev