torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Utgivarna i protest mot fängslandet av WSJ-journalisten: ”Möjligheterna att bedriva fri journalistik utmanas”

Publicerad: 14 april 2023, 11:49

Kerstin Neld, Thomas Mattsson och Viveka Hansson överlämnade på fredagen ett uttalande signerat Utgivarnas styrelse till Ryssland. Foto: Linnéa Kihlström

I ett uttalande som har överlämnats till den ryska ambassaden i Stockholm kräver Utgivarnas styrelse att Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich friges: ”Vi står solidariskt bakom kolleger i andra länder”, säger styrelseledamoten Kerstin Neld.

Ämnen i artikeln:

UtgivarnaKerstin NeldThomas MattssonViveka HanssonDagspresspressfrihet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Vid lunchtid på fredagen överlämnade Utgivarna en protest till Ryssland mot fängslandet av Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich.

Thomas Mattsson, ordförande i Utgivarna, berättar varför protesten är viktig.

Evan Gershkovich greps när han utförde ett helt normalt reporterjobb. Gripandet av honom utmanar därför möjligheterna att bedriva fri journalistik. Det ifrågasätter också andra utländska korrespondenters möjligheter att göra sitt jobb i Ryssland.

Förutom Thomas Mattsson var styrelseledamoten Viveka Hansson, programdirektör på TV4, på plats vid ryska ambassaden i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Fängslandet av WSJ-journalisten: ”En eskalering av Vladimir Putins krig mot pressfrihet”

Vad hoppas ni att protesten ska leda till?

– För Utgivarna är det viktigt att stötta journalister som hamnar i den här situationen. Evan Gershkovich har fått stöd från organisationer och mediebolag i andra delar av Europa och det är viktigt att det finns en gemensam och stark opinion bland publicisterna, säger hon och fortsätter:

– Det här är ett tydligt exempel på en begränsning av möjligheten att utöva sitt yrke, men inskränkningar kan ske på många olika sätt. Därför är det viktigt att vi protesterar tillsammans.

Utgivarna anser att Rysslands agerande visar att landet inte respekterar grundläggande friheter varför det är viktigt att organisationen reagerar starkt, understryker styrelseledamoten Kerstin Neld – som också är vd för Sveriges Tidskrifter.

– Detta är grunden till varför Utgivarna bildades en gång i tiden. För att vi – över mediegränserna – verkligen ska stå upp för publicistiskt viktiga frågor gällande tryck- och yttrandefrihet. Så det här är ett bra tillfälle att visa att vi står solidariskt bakom kolleger i andra länder.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev