Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Utebliven rapportering om Iraks försvarsminister – så resonerar medierna

Publicerad: 22 november 2019, 13:36

Caspar Opitz, redaktionschef på DN, och Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen.

Foto: Olle Sporrong/Expressen

Nyheter Idag publicerade på tisdagen uppgifter om att Iraks försvarsminister är folkbokförd i Sverige, får pengar av Försäkringskassan och utreds för brott. Hos de stora medierna lyser rapporteringen om den påstådda skandalen med sin frånvaro, vilket har väckt kritik i sociala medier. Här svarar DN, SVT, Aftonbladet och Expressen på varför.

Ämnen i artikeln:

SVTAftonbladetExpressenDagens NyheterCaspar Opitz

AD

Axel Duberg


Nyheter Idag har sedan tisdagen den 19 november publicerat flera artiklar om Iraks försvarsminister. Enligt sajten är den irakiska ministern folkbokförd i Sverige, får pengar av Försäkringskassan och utreds för brott. Ingen av de etablerade mediehusen har ännu publicerat något om uppgifterna – och det har väckt kritik och frågor i sociala medier.

Markus Wiechel, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för SD, skriver på Twitter att det är ”sjukt” att det inte rapporteras om uppgifterna i de stora medierna.

”Knäpptyst från Expressen, Aftonbladet, SVT, DN och alla andra man inte väntade sig ett ord från”, skriver M-politikern Jonathan Bessou på Twitter.

”Jag kan förstå att de stora mediahusen inte vill ta i nyheten om Iraks försvarsminister. De sitter på stora organisationer med kapital i ryggen men det är ändå den lilla nättidningen Nyheter Idag som återigen gräver fram årets scoop. Det måste ju vara jävligt pinsamt för dem”, skriver Åsa Tallroth, ordförande i Medborgerlig Samling Södermanland.

Dagens Media har frågat ett antal nyhetsmedier om varför de inte har publicerat något om den påstådda skandalen, om de planerar att skriva om det och hur de ser på reaktionerna i sociala medier.

Magnus Nildén är digital dagschef på SVT.

– Vi jobbar på den här storyn sedan i går. Självklart ”mörkar” vi inget, och vi undersöker uppgifterna på ett sedvanligt professionellt sätt. Vi tycker självklart uppgifterna är intressanta, skriver han till Dagens Media.

Aftonbladets nyhetschef, Jonathan Jeppsson:

– Jag avstår från att på förhand avslöja vad vi eventuellt kommer att publicera eller inte. Det är sällan vi gör det, skriver han till Dagens Media.

Hur ser ni på reaktionerna i sociala medier där många undrar varför medierna ”mörkar” de här uppgifterna om Iraks försvarsminister?

– Det är en etikett som vissa personer alltid klistrar på oss, nästan oavsett vad det gäller, för att driva sin agenda.

Magnus Alselind, redaktionschef Expressen:

– Vi har ett ständigt pågående nyhetsarbete; ibland rewritar vi uppgifter direkt och ibland jobbar vi vidare med uppgifter för att publicera senare eller inte alls. Exakt var i den processen vi befinner oss i olika potentiella nyhetsstories vill jag inte kommentera av konkurrensskäl.

Om kritiken som lyfts fram mot de etablerade medierna, säger han:

– Jag har ej tagit del av de reaktionerna, jag får kolla på det när vi får tid över senare, just nu har vi störst fokus på krisen inom S där statsminister Löfven ifrågasätts starkt och försvunna Wilma där en man begärs häktad.

Caspar Opitz är redaktionschef på DN.

– Vi håller på och tittar på alla dessa uppgifter. Inte konstigare än att vi alltid vill ha så stabil fakta på bordet som möjligt innan vi publicerar något, och göra en egen efterforskning. Så jobbar vi alltid, skriver han i ett mejl till Dagens Media. 

Chang Frick, chefredaktör för Nyheter Idag, uttrycker förståelse för de etablerade mediernas uteblivna rapportering.

”Jag vet att många är kritiska till att inga 'stora' medier ännu rapporterat om Iraks försvarsminister. Men de jobbar med storyn. Det tog oss tre veckor att komma i mål, så tolka inte in för mycket i tystnaden. De vill så klart vara säkra på storyn innan de kör”, skriver han på Twitter.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev