Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

USA:s största tidningskoncern bildad

Publicerad: 15 november 2019, 12:02

Gannett har sagt ja till konkurrenten Gatehouse Medias bud att ta över och slå samman de båda koncernerna

Foto: Gettyimages/genrebild

Gannett har sagt ja till konkurrenten Gatehouse Medias bud att ta över och slå samman de båda koncernerna. Den sammanslagna koncernen blir den största av tidningskoncernen i USA. Journalister och fackförbund oroas över sammanslagningen, rapporterar CNN Business.


Ämnen i artikeln:

CNN

Gannett äger USA Today och över 100 andra lokaltidningar över landet. Gatehouse Media äger över 100 tidningar och har närvaro i 30 delstater, skriver CNN Business.

I går sa aktieägarna i Gannett-koncernen och aktieägarna i New Media Investment Group, Gatehouse Medias moderbolag, ja till att låta Gatehouse Media köpa Gannett och att slå samman de två koncernerna. 

LÄS MER: Snabbanalys: Fusionen mellan Gannett och Gatehouse kan skapa en koloss på lerfötter 

Den nya koncernen behåller namnet Gannett och enligt Nieman Lab kommer nya Gannett stå för över en sjättedel av alla dagstidningar i USA.  

Affären uppskattades ursprungligen till 1,4 miljarder dollar, men har tappat värde eftersom New Medias aktie börjat sjunka under de senaste två veckorna, skriver CNN Business. Enligt Nieman Labs stängde New Medias aktie på 10,70 dollar fredagen före nyheten om sammanslagning, och öppnade på 6,65 dollar i går torsdagen den 14 november. 

I somras uppgav företagen att sammanslagningen skulle spara mellan 275 och 300 miljoner i och med kombinerade kostnader. CNN Business rapporterar att flera journalister har uttryckt oro för lokalmedias framtid i och med sammanslagningen och det amerikanska fackförbundet för journalister, NewsGuild, hävdar att sammanslagningen ”hotar journalistiken, drar ned löner och eliminerar tjänster”.

Axel Duberg

Reporter

Ämnen i artikeln:

CNN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.