tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Upprört om Gunilla Herlitz lön: "Det är otroligt, ofattbart"

Publicerad: 26 november 2014, 08:53

Igår kunde Dagens Media berätta att Gunilla Herlitz drog in 19 miljoner kronor förra året. På fackklubbarna är man bestörta över jättelönen.

Ämnen i artikeln:

BonnierBonnier NewsGunilla HerlitzDagspress

DT

Dante Thomsen


2013 sparkade Dagens Nyheter 80 personer – eller var femte journalist. Något som bidrog till att kraftigt förbättra tidningens resultat. 2013 gjorde DN ett resultat på 103 miljoner kronor, vilket var en ökning på 24 miljoner kronor jämfört med året innan.

Det ska ses i ljuset av att DN:s annonsintäkter minskade med 15 procent, eller 120 miljoner kronor, 2013.

Samma år hade tidningens vd Gunilla Herlitz, som i dag även är vd för Dagens Industri och Expressen samt styrelseordförande för Sydsvenskan, nära 19 miljoner kronor i fastställd förvärvsinkomst.

Det är ett rejält lönelyft jämfört med 2012 då Gunilla Herlitz fick nära 3,8 miljoner kronor i lön, vilket innebär att hennes lön ökade med runt 15 miljoner kronor.

Enligt uppgift till Dagens Media var det igår många medarbetare på DN som reagerade mycket starkt på Gunilla Herlitz jättelön.

Anders Forsström är fackklubbsordförande på Dagens Nyheter. Han säger att han inte kan bedöma huruvida Gunilla Herlitz lön är rimlig.

– Jag tyckte det var mycket när hon tjänade sex miljoner (2011, reds anm.) men det är ägarna som sätter lönen, säger han till Dagens Media och tillägger:

– 19 miljoner kronor, det är en stor lottovinst i månaden. Det är klart att det väcker förvåning och hos vissa en bestörtning. Jag ser fram emot nästa års löneförhandling.

Anders Forsström påpekar samtidigt att Gunilla Herlitz är vd för tre Bonnier-tidningar. Det var hon dock inte 2013, däremot var hon affärsområdeschef för News Sweden.

– Det är en unik position i Bonnier som aldrig har funnits. Ägarna ser väl att hon är värd de här pengarna.

I år har även Bonnier-flaggskeppen Sydsvenskan och Expressen infört nya sparpaket. Bland annat ska Expressen göra sig av med 70 tjänster.

Tidningens fackklubbsordförande Olle Fors reagerar med bestörtning på Gunilla Herlitz lön.

– Det är otroligt, ofattbart och obegripligt mycket pengar. Jag förstår inte hur det kan försvaras. Om man tänker på vad Bonnier säger, att vi måste samla ihop massa pengar till en teknisk och journalistisk omställning förstår jag inte hur man kan betala så mycket pengar till en vd, säger han till Dagens Media.

2013, när Gunilla Herlitz alltså fick 19 miljoner kronor i lön, presenterade även Sydsvenskan ett sparpaket.

Just nu pågår dessutom ytterligare en omfattande nedskärning som en direkt konsekvens av Sydsvenskans köp av Helsingborgs Dagblad.

Totalt ska nära 80 – det vill säga en av tre – tjänster försvinna från tidningen.

Även Sydsvenskans fackklubbsordförande Pia Röding tycker att Gunilla Herlitz lön är obegriplig.

– Jag förstår inte vad man ska med så mycket pengar till. Ingen insats kan vara värd så mycket. Särskilt när man tittar på kostnadsmassor och räknar på hur många medarbetarlöner det skulle räcka till. Jag känner mig lite generad å Gunilla Herlitz vägar, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Jag tycker att det är oförskämt. Jag förstår inte vem som sätter en sådan här lön. Det här är för mycket pengar för att ens förstå.

Pia Röding är övertygad om att pengarna skulle kunna göra mer nytta någon annanstans.

– Åtminstone en stor del av dem. Hon skulle ändå ha så det räcker till falukorv och vad man nu behöver i livet.

Läs här vad Carl Johan Bonnier, styrelseordförande i Bonnier, säger om Gunilla Herlitz lön:

Dagens Media har även sökt Gunilla Herlitz.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev