Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Uppror på GP:s ledarredaktion efter valet av Alice Teodorescu

Publicerad: 15 januari 2015, 08:26
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

Hela GP:s ledarredaktion ifrågasätter valet av Alice Teodorescu som ny politisk redaktör, kan Dagens Media avslöja.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenAlice Teodorescu

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


I tisdags presenterades högerdebattören Alice Teodorescu som ny politisk redaktör på GP. Hon efterträder Fredrik Tenfält som går i pension efter 29 år på GP.

Nyheten slog ned som en liten bomb i opinionsbildar-Sverige. Flera var förvånade.

Bland annat skrev Lisa Bjurvald på Medievärlden om den otippade värvningen:

”Den tidigare liberala ledarsidan byter färg. I och med den otippade värvningen av den konservativa tyckaren Alice Teodorescu tar GP:s ledarsida ett kliv åt höger”

Även för GP:s ledarredaktion kom nyheten om deras nya chef som en total överraskning, kan Dagens Media berätta.

– En halvtimme innan nyheten gick ut fick vi veta vem som skulle komma, sedan stod hon där. Vi har inte blivit tillfrågade eller rådfrågade i processen, säger ledarskribenten Gert Gelotte, som jobbat på GP sedan 1975.

Tillsammans med ledarskribenterna Maria Haldesten och Malin Lernfelt har Gert Gelotte skrivit ett mejl, som gått ut till samtliga medarbetare på GP.

”Beskedet skrällde med besked och det ringer ännu - inte minst i våra öron. Alice förklarade i GP:s första intervju med henne att hon är ’liberalkonservativ’. Det är också så vi professionella ledarskribenter uppfattar henne – i likhet med kollegor landet över.

Därmed drar vi nu den naturliga slutsatsen att GP, med denna rekrytering, avser att göra avsteg från den socialliberala grund vi vilat vårt arbete på. Detta värderingsskifte kom för oss som en total överraskning”.

Maria Haldesten säger att mejlet är internt, och skickades ut främst för att ledarredaktionen fick många frågor från de andra journalisterna i GP-huset.

– GP-ledningen har gett sin beskrivning. Vi tolkar det som ett värderingsskifte som sker ovanför våra huvuden, säger hon till Dagens Media.

Kan ni jobba kvar om det blir ett sådant skifte?

– Vi måste smälta detta nu, hur vi smälter det är för tidigt att säga.

Även av utomstående aktörer har tillsättandet av Alice Teodorescu tolkat som att GP:s ledarsida ändrar politisk inriktning. GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein har dock i en intervju med den egna tidningen bedyrat att tidningens politiska inriktning ligger fast.

Det har Gert Gelotte och resten av ledarredaktionen svårt att tro på.

– Mitt intryck är att ledningen inte har insett den politiska komplikationen, Man kan inte ena dagen utse en konservativ politisk redaktör, och andra dagen säga att det inte kommer att påverka tidningens politiska linje. Det är nonsens, säger Gert Gelotte.

Ledarskribenterna är också kritiska till att de inte blivit tillfrågade eller rådfrågade i valet om ny politisk redaktör.

Hur ser ni på att få Alice Teodorescu som chef?

– Vi tycker att det är djupt problematiskt. GP har en lång tradition av en socialliberal linje. I många frågor är vi närmast vänsterliberala. Jag känner inte Alice, men jag antar att hon hyser sina politiska uppfattningar och vill driva dem precis som vi, säger Gert Gelotte och fortsätter:

– Det är den politiska redaktören som avgör tidningens politiska linje i olika frågor. Vi undrar om detta innebär att GP ska bli en konservativ tidning.

Dagens Media har sökt Alice Teodorescu, som avböjer att kommentera ledarredaktionens reaktion.

UPPDATERING:

Dagens Media har sökt GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein, som valt att svara via en skriftlig kommentar. När konflikten nu blivit offentlig väljer Cecilia Krönlein att hantera ledarbråket på högsta nivå.

– Jag har bjudit in huvudägaren Peter Hjörne till ett möte nästa vecka för att med de tre ledarskribenterna prata igenom de frågor som finns rörande ledarsidans färg och inriktning, uppger Cecilia Krönlein.

Peter Hjörne är styrelseordförande i GP:s ägare Stampen, och är tidigare politisk chefredaktör på Göteborgs-Posten.

Så sent som i höstas ifrågasattes Cecilia Krönlein öppet av journalistklubben på Göteborgs-Posten.

" GP:s journalistklubb saknar förtroende för tidningens chefredaktör Cecilia Krönlein. Detta på grund av hennes svaga ledarskap och bristande publicistiska kompetens", skrev klubben i ett uttalande.

LÄS HELA CECILIA KRÖNLEINS SVAR HÄR:

GP:s ledarbråk till högsta nivå – Peter Hjörne kallas in.

UPPDATERING:

Mötet skedde redan under fredagen:

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev