Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

UPPDATERAD: Åsa Linderborg till attack mot DN

Publicerad: 5 november 2018, 12:21
Uppdaterad: 5 november 2018, 14:49

Foto: Janne Næss/Press

UPPDATERAD. Aftonbladets Åsa Linderborg riktar stark kritik mot DN och tidningens fackordförande Anders Forsström. "Jag tror Aftonbladet kultur kan bättre", säger Anders Forsström till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

SchibstedAftonbladet

I en artikel i Aftonbladet med rubriken "Magplasket som saboterar för alla" går Åsa Linderborg hårt åt mot DN och Anders Forsström, fackordförande på DN. 

I artikeln ifrågasätter Åsa Linderborg rapportering om den ubåt som påståtts ha dykt upp i Stockholms skärgård. Att det skulle röra sig om en ubåt har dementerats av Försvarsmakten. 

"En, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio, tio, elva, tolv, tretton, fjorton, femton – femton – reportrar var inblandade i Dagens Nyheters senaste ubåtsknäck (25 okt). Och ändå sket det sig", skriver hon. 

En av de reportrar som rapporterat om händelsen är Mikael Holmström och Åsa Linderborg skriver att det inte är "första gången som Mikael Holmström får fantisera om vad som händer i Stockholms skärgård".

Då Åsa Linderborg kritiserar en enskild journalist väljer hon därför att ta upp en annan händelse i sin text: att DN:s fackordförande Anders Forsström ska ha kontaktat henne i slutet av augusti för att diskutera Aftonbladets attacker mot Mikael Holmström. 

"Brevet var så häpnadsväckande att jag dröjde över natten med att svara, varpå Forsström hann höra av sig igen med 'ett förtydligande'. Det är okej med rallarsvingar, skriver han, men inte att åsiktsjournalister 'hänger ut' nyhetsjournalister", skriver hon i artikeln. 

När Åsa Linderborg i ett svarande mejl frågande om Anders Forsström hörde av sig i egenskap av orförande i facket eller som "jobbarkompis" blev svaret:

"Självklart skrev jag i egenskap av ordförande". 

I ett mejlsvar till Dagens Media försvarar Anders Forsström sitt agerande. 

"Det är inte så konstigt att en fackordförande har åsikter eller försvarar en medlem. Vi har gjort det i ett tiotal fall när det gäller DN-reportrar som smutskastats i olika medier, mest högerextrem media. Att vi uttrycker våra åsikter i mejlform ser Åsa Linderborg som mycket värre än vi skulle gjort ett genmäle. Det var förstås inte vår mening", skriver han och fortsätter:  

"Kulturchefen gör gällande att vi agerar mot all kritik av nyhetsrapportering i DN. Så är inte fallet. DN och Aftonbladet är konkurrenter och attackerar varandra i spalterna. Gott så. Vi har endast agerat i ett fall och i den Aftonbladet-artikeln namnges en medlem offentligt. Medlemmen, som är nyhetsreporter, uppges vara korrumperad visavi Peter Hultqvist och inte granska försvarsministern. Skulle det vara sant så skulle facket kunna bli kallad till en förhandling om avsked för medlemmen. Att medlemmen och försvarsministern delat flygplan är en tunn grund för sådana grova anklagelser, särskilt med tanke på att medlemmen nyligen fick Guldspaden för en granskning som nästan fällde försvarsministern. Hade Aftonbladet kultur begrundat orden ”transportstyrelsen”, ”Peter Hultqvist”,  ”avslöjande”, ”Guldspaden” och ”förtroendeomröstning i riksdagen”, så borde argumenten om vänskapskorruption och dela flygplan falla platt till marken. Jag tror Aftonbladet kultur kan bättre". 

 

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SchibstedAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News