Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Dagspress

UNT stäms av facket – igen

Upsala Nya Tidning stäms av Journalistförbundet efter att sex anställda fått arbeta övertid utan den ersättning som facket anser dem ha rätt till.


Publicerad 2013-09-06 08:08
Uppdaterad 2015-12-06 13:35

Ämnen i artikeln:

SJF

Dela artikeln:

I december förra året stämde Journalistklubben på UNT, tillsammans med 67 journalister, tidningen då de ansåg att journalisterna tvingats jobba för mycket samtidigt som de fått för lite arbetstidsförkortning.

Nu är det dags igen. Tillsammans med Journalistförbundet stämmer klubben arbetsgivaren efter att sex anställda inte fått rätt att ta ut kompensationsledighet enligt de lokala kollektivavtalen och därför fått jobba två dagar för mycket under 2012.

"Genom att inte utge begärd kompensationsledighet samt därefter inte betala övertidsersättning har bolaget brutit dels mot de lokala kollektivavtalen om rätt till två dagars särskild kompensationsledighet per år, dels mot det centrala kollektivavtalet bestämmelser om övertidsersättning. Bolaget har härigenom ådragit sig skyldighet att utge allmänt skadestånd till berörda medlemmar." står det i stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Förbundet och klubben kräver 10 000 kronor per person i skadestånd.

Stämningen är kopplad till tvisten mellan facket och UNT gällande veckoarbetstidens längd och Journalistförbundet och klubben vill därför att de båda målen ska få en gemensam handläggning.

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.