Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

UNT-journalist prisas för självmordsrapportering

Publicerad: 10 september 2020, 13:30

Hösten 2019 publicerade UNT en artikelserie om självmord. I dag prisas reportern Elin Sandow för sitt arbete med publiceringen.

Foto: Suicide Zero

Upsala Nya Tidnings reporter Elin Sandow får ta emot Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2019.


Ämnen i artikeln:

UNT

I dag, på Internationella suicidpreventiva dagen, prisas Upsala Nya Tidnings reporter Elin Sandow för en artikelserie om självmord som publicerades 2019, i vilken fokus låg på de unga. Under arbetet med publiceringen träffade hon bland annat Eva, vars 18-årige son Manfred tog livet av sig när han var 18 år.

– Det känns enormt fint, roligt och hedersamt att få det här priset! På redaktionen pratade vi om det skeva i att nyhetsrapporteringen inte alls speglar det faktum att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män under 45 år, och den näst vanligaste bland kvinnor under 45. Det ville vi göra något åt. Att lyfta ämnet kan förhoppningsvis bryta tabun och göra att fler som mår dåligt vågar prata om sina tankar, säger Elin Sandow i ett pressmeddelande.

Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero, framhåller i en kommentar betydelsen av att mediernas rapportering om självmord är ansvarsfull.

– Dålig och sensationsinriktad rapportering kan öka förekomsten av självmord samtidigt som en balanserad rapportering kan verka förebyggande och driva samhällsutvecklingen i rätt riktning, säger han.

Prissumman ligger på 10.000 kronor. Juryns motivering till årets pristagare lyder:

”Elin Sandow har i en artikelserie i Upsala Nya Tidning mångsidigt, varsamt och klargörande beskrivit samhällsproblemet självmord och hur det kan förebyggas. Reportageserien kan bidra till att minska stigmat kring självmord, i synnerhet den skam, tystnad och rädsla som alltför ofta är förknippad med självmord och självmordshandlingar. Genom att peka på ny kunskap och lyfta erfarenheter från människor som drabbats när samhället och vården brister leder Elin Sandow läsaren till den uppfodrande men ändå hoppingivande insikten att det finns mycket vi som samhälle och privatpersoner måste göra för att en förändring ska bli möjlig.” 

Årets hedersomnämnande går till Sissela Bremmer som driver Instagramkontot ”Nu snackar vi”.

 

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UNT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev