Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Unesco-rapport: Allt fler attacker mot journalister

Publicerad: 17 september 2020, 08:04

Attacker mot journalister som bevakar protester och demonstrationer har ökat kraftigt de senaste fem åren, enligt en ny Unesco-rapport.

Foto: Getty images

En ny Unesco-rapport visar att allt fler journalister som bevakar protester attackeras av polis och säkerhetsstyrkor.


Ämnen i artikeln:

pressfrihet

Unesco har i rapporten tittat på utvecklingen de senaste fem åren i världen, och det framkommer att det skett en ökning av fall där poliser och säkerhetsstyrkor attackerar journalister eller förhindrar pressfriheten på olika sätt, skriver tidningen Journalisten med hänvisning till rapporten.

2015 förekom den här typen av attacker på 15 olika demonstrationer i världen. Fyra år senare, 2019, hade den siffran mer än fördubblats till 32, enligt rapporten. 

LÄS OCKSÅ: Försämrad pressfrihet i Europa 

Unesco konstaterar att nya gränser har passerats på ett oroande sätt, vilket hotar mediefriheten och friheten till informationstillgång i alla regioner i världen, inklusive Europa.

Beskjuts med ammunition 

Journalister råkar ut för bland annat övervakning, trakasserier, våld, kvarhållning, bortförande och att deras utrustning saboteras. De beskjuts också med både dödlig och icke-dödlig ammunition, framgår det. 

De senaste fem åren har minst tio journalister dödats i samband med att de bevakat protester, medan 200 skadats alternativt skrämts eller hindrats från att göra sitt jobb, enligt organisationen European federation of journalists (EFJ) som kommenterar uppgifterna i rapporten.  

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

pressfrihet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev