måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Ulrika Hyllert: ”Nya regeringens mediepolitik kommer spela stor roll”

Publicerad: 28 december 2021, 12:07

Ulrika Hyllert: ”Jag vill hylla alla strävsamma, flitiga reportrar och kolleger som löser vardagen för att någon annan ska hinna gräva eller göra ett prisvinnande reportage”,

Foto: lukbar/ Tor Johnsson

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert hyllar alla strävsamma reportrar som löser vardagen för att någon annan ska få gräva och göra prisvinnande reportage. Vikigaste branschfrågan i år var påbörjade utredningen av mediestödet – nästa år sätter valet av regeringsparti ett stort avtryck på medielandskapet, menar hon.

Ämnen i artikeln:

JournalistförbundetUlrika HyllertMediebranschen summerar 2021

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


Enligt tradition avslutar Dagens Media året med en enkät där tongivande personer i branschen reflekterar kring året som varit – och det som komma skall.

Vilken var den viktigaste branschhändelsen 2021?

– Det viktigaste i mina ögon är att press- och mediestödsystemet ska utredas eftersom det finns goda förutsättningar för att utredningens förslag blir verklighet och är anpassade till ett modernt medielandskap.

 Vem i branschen förtjänar att hyllas lite extra efter året?

Jag vill hylla alla strävsamma, flitiga reportrar och kolleger som löser vardagen för att någon annan på redaktionen ska hinna gräva eller få tid att göra ett prisvinnande reportage. Slitvargarna som aldrig vinner pris men som ständigt levererar förtjänar extra uppmärksamhet efter året.

 Vad är ditt personliga nyårslöfte?

Jag brukar bara lova mig själv positiva saker, inga trista måsten som inte går att leva upp till. Inför 2022 är löftet att gå på teater minst fyra gånger innan påsk och besöka så många redaktioner jag bara kan.

 Vilka frågor blir avgörande för branschen 2022?

– Vilken mediepolitik en ny regering kommer föra spelar stor roll. Det handlar både om inställningen till Public service och ett nytt mediestöd. Men lika mycket om öppenheten i samhället där journalisters möjlighet att göra sitt jobb försvåras när sekretess och övervakning ökar på grund av att politiken blint prioriterar skärpt lagstiftning för att lösa kriminaliteten.

– Införandet av upphovsrättsdirektivet i svensk lag kommer definitivt påverka branschen även om det är svårt att säga än hur det blir. En annan viktig fråga är hur branschen ska lösa bristen på journalister och att allt färre lockas av yrket. Bättre villkor och ökad trygghet är det som kan skapa en förändring åt rätt håll.

– Förmågan till innovation och utveckling kommer fortsatt vara avgörande om det går hand i hand med insikten om att journalistik är kärnan och att satsningar på journalistik lönar sig.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev