Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Ulf Nilsons "pursvensk"-artikel frias

Publicerad: 10 Februari 2011, 07:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:22

Ulf Nilson omdiskuterade artikel om "pursvenskar" är inte hets mot folkgrupp, enligt Justitiekanslern.


Ämnen i artikeln:

Expressen

"Den anmälda artikeln har tillkommit i nära anslutning till sprängdådet i centrala Stockholm den 11 december 2009 och utgör ett inslag i den debatt som sedan den aktuella händelsen pågått i medierna. Artikeln innehåller i sig inte några hot eller uttryck för missaktning för någon folkgrupp", skriver JK i sitt beslut om att inte inleda en förundersökning.

Det var i december förra året som Ulf Nilson skrev i en Expressen-krönika att ”pursvenskarna” är hotade och att det muslimska inflytandet i Sverige växer.

”Kort sagt, vi befinnner oss i krig”, skrev Ulf Nilson – som möttes av skarp kritik, bland annat från Expressens egna ledarskribent Ann-Charlotte Marteus.

Ulf Nilson försvarade senare sitt resonemang på dagensmedia.se.

– I texten för jag ett statistiskt resonemang som utan tvekan är riktigt. Jag antar att man har rätt att föra fram fakta, sa han.

Justitekanslern fick in ett flertal anmälningar om hets mot folkgrupp. Ett brott som Ulf Nilson alltså inte har gjort sig skyldig till, enligt JK.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.