Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Ulf Nilsons krönika JK-anmäls

Publicerad: 17 December 2010, 07:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:27

UPPDATERAD. Publiceringen av Ulf Nilsons krönika om ”pursvenskar” och muslimer JK-anmäls för hets mot folkgrupp.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dagensmedia.se har i ett flertal artiklar berättat om Expressen-krönikören Ulf Nilsons kritiserade krönika. Texten handlade om att ”pursvenskarna” är hotade och att det muslimska inflytandet i Sverige växer.

”Kort sagt, vi befinnner oss i krig”, skrev Nilson – som mötts av skarp kritik, bland annat från Expressens egna ledarskribent Ann-Charlotte Marteus.

Nu har fyra JK-anmälningar om tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp inkommit till Justitiekanslern, JK.

"I artikeln odlas idén om ett raskrig där "pursvenskarna" för en tillvaro som hotas av en växande muslimsk befolkning", står det i en av anmälningarna som dagensmedia.se har tagit del av.

"Jag anser att artikeln hetsar mot muslimer vilket rimligen borde räknas som hets mot folkgrupp. Var länge sedan någon skrev sådant här brunfärgat i dagstidningar", skriver en annan anmälare.

Samtliga fyra anmälare är privatpersoner som reagerat på Nilsons text.

JK ”kommer omedelbart att utreda ärendet” enligt Dagens Nyheter.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som var på semester när krönikan publicerades, har aviserat att han ska kommentera publiceringen efter att han har hunnit läsa in sig. Detta har ännu inte skett.

Expressens ställföreträdande ansvarige utgivare Per-Anders Broberg har tidigare försvarat publiceringen.

– Vad gäller tisdagskrönikan kan jag konstatera att jag som utgivare inte behöver dela Ulf Nilsons åsikter – det gör jag inte. Ulf Nilsons åsikter behöver inte vara Expressens – det är de inte. Men som utgivare kan jag ändå publicera Ulf Nilsons krönika – och det gjorde jag, skrev han i ett mejl till Dagensmedia.se.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.