Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Ulf Nilson: ”Möjligen dumt av mig”

Publicerad: 16 December 2010, 10:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:27

Ulf Nilsons Expressen-krönika om ”pursvenskar” och muslimer har orsakat en storm av kritik. Nu förklarar han sig på SVT Debatt.


När dagensmedia.se under onsdagen pratade med Ulf Nilson försvarade har sina ordval. Men kritiken mot hans krönika har bara fortsatt.

Ulf Nilson slår nu återigen ifrån sig de beskyllningar om rasism som hans omdiskuterade krönika har gett upphov till.

”En artikel jag skrev i Expressen förra tisdagen har gett upphov till bittra kommentarer och – obegripligt nog – beskyllningar för rasism. Inte minst tycks många ha hängt upp sig på att jag använde mig av uttrycket ”pursvensk”, skriver han på SVT Debatt och fortsätter:

"Det var möjligen dumt av mig. Jag borde kanske ha skrivit att jag syftade på svenskar ” av det gamla vanliga slaget”, från den tid då jag växte upp (händelsevis i Slöinge) och då så gott som alla var födda i Sverige, gifte sig med varandra och fick barn som automatiskt var svenskar".

Han forstätter med att förklara att han ”betraktar invandrare från Somalia, Kroatien eller varsomhelst som precis lika svenska som jag själv så snart de fått medborgarskap”.

Syftet med krönikan ska ha varit att visa att den snabba omvanding som Ulf Nilson anser att Sverige går igenom leder till konflikter.

Pr-konsulten Paul Ronge är en av de som kritiserat Expressens publicering av krönikan allra hårdast. Han drar paralleller till den artikelserie om främlingsfientligehet som Expressen publicerade 1993 – vilken gav upphov till löpsedeln ”Kör ut dem!”.

”NU har vi dödsskjutaren i Malmö. Sverigedemokraterna är i riksdagen och döljer sina nyanser av brunt oerhört mycket skickligare än Ny Demokrati gjorde. Och då skriver Ulf Nilson en krönika som jag upplever som rent rasistisk och rasbiologisk. Det kunde lika gärna ha varit en tysk skriftställare i hets mot judar inför Kristallnatten 9-10 november 1938. Men den här skribenten har siktet inställt mot araber”, skriver Paul Ronge på sin blogg.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.