Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

UD: DN:s uppgifter om Jas-försäljningen är fel

Publicerad: 16 Oktober 2012, 14:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:08

I dagens DN publicerades en artikel där det påstås att UD ska ha försökt sälja Jas-plan i samband med en filmfestival i Bangkok. Nu hävdar UD att det är fel – att man påtalat detta för tidningen före publiceringen.


I artikeln sägs att den filmfestival som anordnades i Bangkok i maj samordnades med handelsminister Ewa Björlings planerade besök i staden. Dessutom ska festivalen ha samordnadats med försök att sälja Jasplan till Thailand.

Anders Jörle, chef för UD:s presstjänst, säger till dagensmedia.se att det inte finns någon sanning i uppgifterna i artikeln.

– Det stämmer inte. Det är förvisso ingen hemlighet att Sverige säljer Jasplan men det finns ingen koppling till filmaktiviteterna. Det är den kopplingen som vi vänder oss mot. Av naturliga skäl så riskerar de som ställde upp i filmfestivalen att känna sig lurade genom DN:s missinformation, säger han till dagensmedia.se.

Enligt UD åkte inte handelsminister Ewa Björling till Thailand under 2012, även om ett besök var planerat. Istället var det statssekreterare Gunnar Oom som åkte till Bangkok den aktuella tiden.

– Han reste naturligtvis inte hela vägen till Thailand utan att bedriva även andra politiska aktiviteter än filmfestivalen. En dag var han på filmfestivalen, en annan dag hade det att göra med industrisammanhang och ytterligare en dag försvarsexportsammanhang, säger han, och fortsätter:

– Planeringen av filmaktiviteterna gjordes långt innan resan. Vi planerade filmaktiviteter på ambassader runt om i världen och de var alla förlagda till maj. 

Handelsminister Ewa Björlings presstab säger till dagensmedia.se att de påtalade vad de uppfattade som felaktigheter i artikeln före publiceringen.

Torbjörn Ivarsson är nyhetsredaktör på DN:

– Vi har kanske olika tolkningar, men inga uppgifter är fel. De har en annan bild av det hela. De går inte in på några av dokumenten utan är generellt avfärdande, säger han.

DN skriver i artikeln bland annat om ett dokument där UD räknar upp olika aktiviteter som gjorts för att stödja Jasförsäljningen. Enligt Anders Jörle är de citerade delarna tagna ur sin kontext.

– Det gäller ett dokument om främjandefrågor. Det rör hela spektrat med allt från turism till kultur och i dokumentet nämns filmfestivalen och försvarsmateriel, men också mycket annat, säger han.

Torbjörn Ivarsson säger dock att dokumenten talar sitt tydliga språk.

– Om man tittar på dokumenten så nämner de filmevenemanget. Det är tydligt hur de tänker om det här. Vi hävdar inget annat än att de i sin kampanj för att sälja Jas använde filmfestivalen som en del i det. Det tycker vi att man kan utläsa ur dokumenten, säger han.

Anders Jörle säger att filmevenemanget planerades innan resan, vad säger ni om det?

– Vi har inte de uppgifterna. Det är de som hävdar att det är så. Ambassaden i Bangkok hade uppenbarligen inte den uppfattningen.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.