Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

TV8 och Expressen försökte köpa Dawit Isaak fri

Publicerad: 25 augusti 2011, 08:55
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:01

Lars Adaktusson avslöjar ett spektakulärt försök att frita Dawit Isaak. Expressens Thomas Mattsson gick i bräschen för den hemliga operationen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenLars Adaktusson

I nästa vecka släpps Lars Adaktussons bok ”Världens bästa story”. I Dagens Nyheter i dag skriver han om ett frigivningsförsök av Dawit Isaak som arrangerades av TV8 och Expressen, vilket är en del av boken. Lars Adaktusson skriver att Thomas Mattssons deltagande i den hemliga operationen blev utslagsgivande. I dag vill dock Thomas Mattsson inte kommentera själva frigivningsförsöket.

– Eritrea är, enligt organisationen Reportrar utan gränser, det land som har minst pressfrihet i hela världen och därför vill jag av respekt för kollegor, som kanske är på plats eller ska till Eritrea, inte spekulera om något som kan riskera säkerheten för Dawit eller andra journalister, säger han till dagensmedia.se.

Lars Adaktusson, som i boken beskriver frigivningsförsöket, tror inte att avslöjandet kommer att påverka situationen för Dawit Isaak.

– Den bedömningen får stå för Thomas. Jag gör en annan. Uppmärksamhet är i själva verket det enda som kan rädda Dawit Isaak. Den tysta diplomatin har misslyckats, måtte vi aldrig få en tyst journalistik i det här fallet, säger Lars Adaktusson till dagensmedia.se.

I boken avslöjar han att allting var redo för frigivningsförsöket – inklusive en större summa pengar som skulle utbetalas till en av diktaturens ministrar. Det som i slutändan satte stopp för den hemliga operationen var att de uppgifter som deras kontakt lämnade inte stämde. Troligtvis var hon en bedragare.

– Jag ser tillbaka på fritagningsförsöket med stigande upprördhet och ilska över att det finns personer som försöker utnyttja ett tragiskt humanitärt ärende för egen vinning. Det är en avskyvärd cynism, säger Lars Adaktusson.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenLars Adaktusson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News