Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

TV4:s frilansfotograf utsatt för tårgasattack

Publicerad: 8 September 2009, 06:33
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:15

Fotografen fick bilen kvaddad av stenkastning. Attackerades sedan med tårgas.


Frilansfotografen Christian Hermansson kastade sig i går natt in i bilen då han hörde om bilbranden i Uppsalaförorten Stenhagen. Sedan en tid har det varit oroligt i området där ungdomar attackerat polisfordon med stenkastning. I går vände sig ungdomarnas vrede också mot media.

När Christian Hermansson återvände till sin bil efter att ha tagit sina foton fann han rutorna inslagna och plåten tillbucklad av kastade stenar.

– När jag sedan närmade mig bilen började ungdomarna kasta tårgasampuller mot mig. Det sved i halsen och mina ögon tårades. Jag vågade inte gå fram till bilen. Istället ringde jag polisen men de hade väl mycket annat att prioritera för det tog 25 minuter innan de kom. 

Medan han väntade såg han hur stenkastarna attackerade en brandbil.

– Det smattrade rätt friskt över vindrutan på brandbilen och den fick ganska bråttom därifån.

Var du rädd?

– Nej, det skulle jag väl inte påstå. De här ungdomarna har inte skadat folk utan bara gett sig på fordon och egendom.

Om det blir nya oroligheter i kväll, åker du dit?

– Ja, om jag orkar. Jag har ju ett dagjobb också och kan inte åka ut varje natt.

Patrik Oksanen är nyhetschef på TV4 Uppsala som köpte in Christian Hermanssons bilder. Han säger att det inte är första gången medierna haft problem med stenkastarna i Uppsala.

– Nyligen fick ett nyhetsteam från ABC sina däck sönderskurna i Gottsunda, men det som hände igår känns verkligen som en upptrappning.

Hur ser du på att skicka ut reportar att täcka oroligheterna framöver?

– Vi har normalt sett ingen nattbemanning och det är på nätterna som det har varit oroligt. Men skulle det bli aktuellt får vi göra en avvägning; vi har trots allt ett uppdrag att bevaka men det måste vägas mot riskerna. Jag skulle helt klart inte skicka iväg någon ensam dit.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.