Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

TV4 kräver rättelse av SvD efter mediekrönika

Publicerad: 26 Maj 2010, 12:25
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:49

Tv-kanalerna saknar seriös filmbevakning, skriver Svenska Dagbladets Astrid Söderbergh Widding, med anledning av den nyss avslutade festivalen i Cannes. Något som fått TV4 att sparka bakut.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetTV4

Enligt Astrid Söderbergh Widding hade ingen tv-kanal ”analyser värda namnet” från den avslutade filmveckan i Cannes. ”Istället är det slängiga kommentarer och snuttar från presskonferenser och filmer”, skriver hon i en mediekrönika.

Gällande TV4:s insats i Cannes skriver hon:

"TV4 konkurrerar med Ronnys filmblogg på nätet, i tillägg till hans fredagsrecensioner i Nyhetsmorgon. Å andra sidan har Ronny inte varit i Cannes på länge, så där finns inget att hämta just från festivalen".

Texten har retat upp TV4 Nyhetskanalens nyhetschef Lasse Herneklint ordentligt.

”Efter att ha läst SvD:s mediekrönikör Astrid Söderberg Widdings senaste alster ”Tv-kanalerna saknar filmbevakning” undrar jag om SvD-krönikören saknar tv och dator”, skriver han i ett mejl till Dagensmedia.se.

TV4 Nyheterna hade två personer på plats under festivalen, säger han, som har sänt sju inslag i nyhetsprogrammen, samt fem längre reportage till Nyhetsmorgon.

”Detta handlar om ett rent faktafel som jag förväntar mig att SvD rättar till i morgondagens tidning”, skriver TV4 Nyheterna i sin redaktionsblogg.

Men ingen rättelse kom. Och det kan de inte heller förvänta sig, enligt Martin Jönsson, redaktionschef på SvD.

– Vi brukar inte rätta kolumnisters åsikter, säger han till Dagensmedia.se.

Krönikörer har dock samma krav på att skriva korrekta fakta som alla andra journalister, enligt Martin Jönsson.

– Men det är klart att man inte alltid har samma möjlighet att diskutera varenda detalj med frilansande krönikörer som med en reporter på redaktionen, säger han.

– Även om jag inte kommer ihåg ord för ord så vill jag minnas att hon inte tyckte att tv-kanalerna hade någon bra bevakning, och det är hon i sin fulla rätt att tycka. Sedan kan TV4 tycka annorlunda.

Den förklaringen ger Lasse Herneklint inte mycket för.

– De får gärna säga att det vi gör är skit men inte att vi inte gör något. Krönikörer är tyckande, ja, men tyckandet måste ju grunda sig på fakta. Vi har också krönikörer men jag skulle inte publicera något som grundar sig på felaktigheter. Men det är väl olika på olika ställen.

Efter artikelns publicering ringer SvD:s kulturchef Stefan Eklund, som Dagensmedia.se tidigare sökt, till Dagensmedia.se.

– Vi skulle ha med ett litet förtydligande i dagens tidning men det fick inte plats. Det kommer imorgon, säger han.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.